Volledig scherm
Visarend in de Biesbosch © Thomas van der Es

Natuurlijk Riet!: Wachten op de visarend

Thomas van der Es is boswachter van Staatsbosbeheer in de Brabantse Biesbosch. Deze week is hij gastblogger van Natuurlijk Riet! Hij vertelt hoe hij reikhalzend utkijkt naar het moment dat ook de visarend zich - naast de zeearend - zich gaat nestelen in zijn werkgebied.

De visarend is het kleine broertje van de zeearend. Vooral in augustus en september zie ik deze roofvogels - met een spanwijdte van 1.60 meter - regelmatig in de Biesbosch.

Ik zie hoe ze vanaf grote hoogte het water afspeuren naar vis. En hoe ze met een spectaculaire snoekduik grote brasems en ruisvoornen naar boven hengelen.

Het zijn tijdelijke gasten, trekvogels. Ze zijn op de heen- of op de terugreis naar hun broedgebieden in Oost-Europa en Scandinavië. Overwinteren doen ze langs de kusten van Afrika.

Wij - de boswachters van Staatsbosbeheer - zijn al een tijdje in de weer met deze bijzonder fraaie arend. We zouden heel graag willen dat hij - net als de zeearend- zich in de Biesbosch gaat vestigen en voortplanten. Al in 2003 hebben we kunstnesten geplaatst in enkele hoogspanningsmasten. Dit trucje is afgekeken uit Oost-Duitsland , waar visarenden succesvol broeden in aluminium nestkorven.

De verwachtingen waren hooggespannen. (Aan de zeearend durfde in die tijd nog niemand te denken, want die kwam slechts sporadisch even op bezoek. )

Het in 2009 gebouwde nieuwe dienstvaartuig waarmee ik en andere boswachters door de Biesbosch varen, werd alvast 'Pandion' gedoopt. De Latijnse naam voor visarend.

In de nestkorven gebeurde niet veel, hoewel er wel jaarlijks paartjes nijlganzen gingen broeden... Inmiddels groeide de waterrijke natuur in de Zuidwestelijke delta, dankzij nieuwe natuurontwikkelingsprojecten. Suikerbieten en aardappels maakte plaats voor ondiepe lagunes en geulen vol met grote zoetwatervissen.

De aantallen doortrekkende visarenden werden steeds groter. Tijdens vaartochten zagen we regelmatig meer dan tien exemplaren. De meeste in de Biesbosch, maar ook in de gebieden langs het Haringvliet zoals de Hellegatsplaten, Oosterse Bekade Gorzen en Tiengemeten.

Inmiddels is het nazomer 2015 en hebben we een serie spannende maanden achter de rug. Niet één , maar twee paartjes visarenden hebben de hele zomer in de Biesbosch rondgehangen. Vorig jaar ontdekte we al twee nesten in aanbouw in de hoogspanningsmasten.

Eén van de vogels lijkt voorzien van een zwarte kleurring. Hij is waarschijnlijk als 'pullie' geringd op een nest in Duitsland. Gezien het verenkleed lijken in ieder geval twee vogels een jaar of drie oud. Voor roofvogels nog een beetje jong voor een succesvol broedgeval. Dit jaar hoeven we niet meer te rekenen op broedsucces, maar gaat het in 2016 gebeuren?

Wordt de Biesbosch het eerste gebied van Nederland met deze stoere arend als broedvogel? Tolereren de zeearenden buren als de visarend? Ik word ongeduldig , maar zal toch weer moeten wachten tot volgend jaar!

Baltsgedrag van de visarenden in de Biesbosch deze zomer. Zie https://www.youtube.com/watch?v=E-NoUh3EFIs

Boswachters van Staatsbosbeheer organiseren een vaartocht op zoek naar zeearend en visarend in de Biesbosch op 6 september aanstaande.

Zie http://staatsbosbeheer.nl/zeearendbiesbosch

Volledig scherm
Visarend © Thomas van der Es
Volledig scherm
Visarend in de Biesbosch © Thomas van der Es
Volledig scherm
Visarend met prooi © Thomas van der Es

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
280 stemmen