Volledig scherm
Nest van hoornaars in acacia op Huis Ter Heide © Riet Pijnappels

Natuurlijk Riet!: Moordenaarswespen

Deze week had ik een indrukwekkende ontmoeting met de hoornaar, de grootste wesp van Europa, die in ons land vooral in het zuiden voorkomt.

Samen met boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten liep ik in het natuurgebied Huis ter Heide, vlakbij Tilburg. Langs het wandelpad, in een holte van een dikke acaciaboom, ontdekte Frans plots een nest hoornaars. Joekels van wespen, minstens drie centimeter groot, die luid brommend af en aan vlogen, om hun larven te voeren.

Instinctief deinsde ik terug. Horrorverhalen over de levensgevaarlijke ‘moordenaarswesp’ schoten direct door mijn hoofd. Zoals het hachelijke avontuur van Erik de Jonge, boswachter van Brabants Landschap in het Markiezaat, die vorig jaar zomer was aangevallen door een horde kwaaie hoornaars, omdat hij nietsvermoedend een tak afzaagde, vlakbij hun nest. De superwespen staken hem maar liefst tien keer in zijn hoofd. Hij was er twee dagen doodziek van. Bovendien hadden de steken hem ‘verschrikkelijk pijn’ gedaan, veel erger dan die van een gewone wesp.

Volgens Frans was er echter geen reden voor paniek. Hoornaars zijn van nature niet agressief, ze zien er gevaarlijker uit dan ze zijn. Ze zijn zelfs vriendelijker van aard dan de ‘limonadewesp’, verzekerde hij. Zolang je maar met rust laat en uit de buurt van het nest blijft. En dat ze met één steek een paard kunnen doden, is niet meer dan een fabeltje.

Nieuwsgierigheid won het van mijn angst. Voorzichtig kwam ik dichterbij. Ik zag prachtige insecten, ontzagwekkend groot, met een roodbruine kop en borststuk, kruipend over de boomstam. Ik wilde een foto maken, maar de afstand was nog te groot. Op m’n knieën kroop ik naar het nest - dat op ooghoogte in de boom zat - tot op ongeveer twee meter.

Zenuwachtig schoot ik een paar plaatjes en maakte me daarna weer snel uit de voeten. Zo vriendelijk zagen ze er echt niet uit. Later las ik dat in de aanvliegroute een afstand van minstens vijf meter wordt geadviseerd!

Ter info: voor mensen die niet (!) allergisch zijn voor wespengif, zijn er zo’n 500 tot 1000 steken nodig om fataal te zijn, net als bij gewone wespen. Zo groot zijn de kolonies meestal niet, dus het risico op een dodelijke afloop is heel klein.

Het gif van hoornaars is zelfs minder sterk, maar door een grotere angel en een andere samenstelling (het bevat een relatief grote hoeveelheid van de neurotransmitter acetylcholine) zijn de steken wel veel pijnlijker, zoals Erik de Jonge inmiddels uit eigen ervaring weet.

De naam ‘moordenaarswesp' dankt de hoornaar overigens aan zijn jacht op andere insecten, zoals bijen en libellen. Niet op mensen.

Meer info: https://www.youtube.com/watch?v=0BQLzES90eg

https://www.youtube.com/watch?v=zUcqoe47ZSY

Volledig scherm
Hoornaar © Kees Gueguierre
Volledig scherm
Hoornaars © Kees Gueguierre
Volledig scherm
Hoornaar © Kees Gueguierre
Volledig scherm
Nest van een hoornaar © Erik de Jonge
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Live Voetbal

home logo AjaxAJA
EINDE
8-0
De GraafschapGRA
away logo
home logo FC GroningenGRO
EINDE
1-2
FC EmmenEMM
away logo
home logo FeyenoordFEY
16:45
Fortuna SittardFOR
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
EINDE
2-3
FC UtrechtUTR
away logo

poll

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

In deze tijd is werken op onregelmatige tijden niet te vermijden.

  • Eens (70%)
  • Oneens (30%)
1386 stemmen