Volledig scherm
Jonge bosuilen © Leo Ceelen

Natuurlijk Riet!: Eierendans (video)

Sinds een week volg ik dagelijks via een live webcam (www.nestkastlive.nl) het wel en wee van een broedende bosuil. Het begint op een lichte verslaving te lijken.

Het vrouwtje zit in een nestkast, in de tuin van natuurfilmer Leo Ceelen in Rijsbergen. Op 14 februari, Valentijnsdag, legde ze haar eerste eitje. Een landelijke primeur. Ze is de eerste webcam-uil die dit voorjaar een ei legt vòòr het oog van de camera. Sindsdien voert ze de spanning op. Wanneer komt het tweede ei?

Het lijkt mij een moederlijk type. Ze kijkt vaak onder haar buik. Dan draait ze wat en plooit ze haar zachte verenlijfje weer over het ei. Volgens de boeken leggen bosuilen 3 à 6 eieren, en moet er om de dag een nieuw legsel komen. Maar het is nu al bijna drie dagen. Af en toe kijkt ze mij recht aan, met grote, ronde, lichtgevende ogen. Alsof ze weet dat ze bespied wordt.

Op 17 februari, ’s avonds rond negen uur, begint ze plots te schreeuwen. Het is een schriel, ongeduldig geluid. Heeft ze honger? Of zit er weer een bevalling aan te komen? Ik ben aan het scherm gekluisterd. Misschien baalt ze omdat ze voorlopig geen kant op kan. Het lot van een uilenvrouwtje. Niet lang daarna gooit het mannetje haastig een levende muis naar binnen. En weg is-ie weer. Prooi-overdracht, heet dat.

’s Nachts om twee uur wordt het tweede ei geboren. Ik mis dat moment. Gelukkig kan ik de film de volgende dag terugkijken. En zie hoe ze onrustig op haar nest wiebelt, met de staartveren omhoog. Het hele achterlijf gaat omhoog en omlaag. Maar het hoogtepunt mogen we niet zien. Discreet draait de vogel zich weg van de camera.

Twee dagen later wordt het derde ei geproduceerd. Het vrouwtje maakt een vermoeide indruk. Zou het mannetje haar wel voldoende eten brengen? Ik heb hem al een poos niet gezien.

Ben benieuwd of het bij drie eieren blijft. Of komen er nog meer? Hoe meer jong, hoe meer snaveltjes te voeden.

Ei nummer één is in ieder geval rond half maart uitgeteld. Ik kijk uit naar het eerste uilskuiken. Trakteer ik op beschuit met muisjes.

Meer info:

www.nestkastlive.nl

www.beleefdelente.nl

Volledig scherm
Uilskuiken © Leo Ceelen
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

De KNVB heeft voetbalclub Hoge Vucht terecht uit de competitie gezet

  • Eens (96%)
  • Oneens (4%)
761 stemmen