Volledig scherm
Ron Lambregts van waterschap Brabantse Delta geeft tekst en uitleg tijdens een wandeling bij Benedensas. foto tonny presser/pix4profs

Natuurlijk Brabant: Water weren op groene wijze

DE HEEN - Na een nacht van stevige regenbuien miezerde het nog wat na. Toch had een behoorlijke groep belangstellenden zaterdagmorgen wandelschoenen of laarzen aangetrokken voor een wandeling bij Benedensas. Die had plaats in het kader van de 'Week van ons water': een reeks uitjes en andere activiteiten in het hele land om het water beter te leren kennen.

Projectleider Ron Lambregts van Brabantse Delta nam de groep eerst mee naar het historische sluizencomplex van Benedensas. De van 1824 daterende sluis zorgde er ruim anderhalve eeuw voor dat het water van het Volkerak bij vloed niet landinwaarts stroomde. Na het afsluiten van het Volkerak in 1987 verloor de sluis die functie.

Toch is de sluis nog altijd van groot belang, benadrukte Lambregts. "Tegenwoordig kan het Volkerak-Zoommeer worden ingezet als waterberging. Bij hoge waterstanden kan het water van het Hollandsch Diep en het Haringvliet via de sluis bij Willemstad naar het Volkerak-Zoommeer worden geleid om te voorkomen dat delen van Zuid-Holland overstromen."

Bij het inzetten van de waterberging stijgt het waterpeil op het Volkerak-Zoommeer binnen 24 uur bijna 2 meter. Lambregts: "In dat soort situaties helpt de sluis voorkomen dat West-Brabant onder water komt te staan." Voor nog meer veiligheid is een tweede klepdeur geplaatst. Lambegts maakte de deelnemers attent op twee kabels die naar de bodem van rivier de Vliet leiden.

"De tweede klepdeur is aan die kabels bevestigd. Als het noodzakelijk is de waterberging in te zetten, kunnen we de tweede klepdeur met elektromotoren naar boven halen en op zijn plek zetten."

Voor een goede bescherming tegen het water zijn ook stevige dijken nodig. De langs De Vliet gelegen Heensedijk is er daar een van. "Het gras dat op de dijk groeit helpt om de dijk stevig te houden", zei Ronald Legierse, collega van Lambregts bij Brabantse Delta. "Het gras heeft een soort dakpanfunctie. Bij golfslag vouwt het gras zich en helpt het om de kracht van het water te temperen."

Natuurlijk moet het gras ook geregeld worden gemaaid, maar dan worden beschermde planten als wilde orchideeën en torenvarens ontzien. Legierse: ,,Ook wordt van binnen naar buiten gemaaid, zodat jonge konijnen, fazanten en andere dieren de gelegenheid hebben om te vluchten."

Na een rondje over de Heensedijk begeleidden de medewerkers van het waterschap de wandelaars naar het tussen de De Vliet en de Dintelse Gorzen gelegen Saspoldertje. Ruim een jaar geleden is een wandelroute in het gebied geopend.

Muskusrattenvanger Jeroen van Heijst stapte in het water om fuiken te controleren die hij in het poldertje heeft uitgezet, maar toen hij ze omhoog haalde, zag hij dat ze leeg waren. Van Heijst legde uit dat het vangen van muskusratten nodig is, omdat ze schade aan de dijken en oevers toebrengen.

Wel gebruikt hij fuiken die special zijn gemaakt om bijvangsten van bunzings en andere dieren zo veel mogelijk te voorkomen.

Niet alleen bunzings en muskusratten voelen zich thuis in het Saspoldertje. Ook tal van watervogels verblijven graag in het gebied. Zo scheerde een witte reiger weg over de rietkragen en de wilgenbosjes toen de wandelaars te dicht in de buurt kwamen. "Ook de blauwborst voelt zich hier op zijn plek", zei Legierse. "En datzelfde geldt voor vissen als modderkruipers en karpers. Die gedijen goed in dit krekenstelsel met ondiep water."

poll

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

Het enige dat tegen files helpt is een flinke economische crisis.

  • Eens (48%)
  • Oneens (52%)
571 stemmen