Volledig scherm
Ook zwanen voelen zich thuis in de Bredase Asterdplas. FOTO JOYCE VAN BELKOM/ PIX4PROFS

Natuurlijk Brabant: Vogels vangen in de verrekijker

BREDA - De mist is net opgetrokken. Dat maakt het speuren naar vogels op de Asterdplas een stuk makkelijker. "Laat maar even weten wat je ziet'', zegt Hans van der Sanden van de West-Brabantse Vogelwerkgroep tegen de vogelaars die met hem op pad zijn en met hun verrekijker over de plas turen.

"Ik zie een meerkoet en drie kuifeendjes dicht bij elkaar'', zegt één van de deelnemers. Anderen herkennen onder meer kokmeeuwen, een tafeleend en een aalscholver die op een paal in het water staat. "Ik hoop eigenlijk ook smienten te zien, maar de fluittoontjes van die vogel heb ik nog niet gehoord. Misschien zijn ze er niet'', zegt een andere vogelaar.

Van der Sanden neemt de groep vogelliefhebbers deze mooie herfstzondag mee op een wandeling die bij de Asterdplas in de Bredase wijk Haagse Beemden begint. Via het Haagse Beemdenbos voert de ruim twee uur lange tocht naar de Vierde Bergboezem. Dit gebied met vochtige hooilanden en moeras- en natte schraallanden heeft een waterbergingsfunctie, maar is ook in trek bij allerlei soorten vogels.

Al aan het begin van de wandeling laat Van der Sanden weten dat de herfst geen geschikte periode is om vogels te horen zingen, wel om ze te zien en te herkennen. Een eerste doel van het zingen is immers het vinden van een partner. Daarom laten vogels zich vooral in het baltsseizoen horen.

Van der Sanden is nauwelijks uitgesproken of hij houdt de pas in, omdat hij een vogel hoort fluiten. ,Een roodborstje. Die zingt het hele jaar door. In deze tijd van het jaar doen ze dat om hun territorium te beschermen'', zegt de vogelkenner. "Die territoriumdrift is heel sterk. Buiten het broedseizoen zal je roodborstjes niet samen zien. Elke vogel wil een gebied voor zichzelf."

Van de Asterdplas loopt de groep naar een bospaadje in het Haagse Beemdenbos. Vandaar hebben de vogelaars vanachter een rietkraag een mooi uitzicht op de plas. Als de groep eenmaal op het Pontjespad is gekomen, met uitzicht op de Mark en de kerktoren van Terheijden, zijn de verrekijkers voortdurend in aanslag.

Een Grote zilverreiger vliegt op. Het is helder en windstil, waardoor het silhouet van de vogel duidelijk weerspiegelt in het water van de Mark. Van der Sanden: "de Grote zilverreiger heeft zwarte tenen en de Kleine zilverreiger gele tenen. Verder lijken ze veel op elkaar.'' Ook roofvogels vertoeven graag langs de Mark. Enkele buizerds en een sperwer laten zich zien. Een havik zit geruime tijd roerloos langs de waterkant. Een groepje ganzen laat zich niet van de wijs brengen door de aanwezigheid van de roofvogels. Ze blijven rustig op het water dobberen.

Verder herkennen de vogelliefhebbers onder meer een dodaars (een kleine soort fuut), grauwe ganzen en exoten als Nijlganzen en Grote Canadese ganzen.

De Cetti's zanger, een kleine bruine zangvogel met een opgewipte staart, laat zich niet zien of horen, maar is wel onderwerp van gesprek. In West-Europa gold het dier voor de eeuwwisseling als een zeldzame broedvogel, maar de laatste jaren wordt de Cetti's zanger steeds vaker waargenomen in Nederland. "In het voorjaar heb je meer kans hier een Cetti's zanger aan te treffen'', zegt een lid van de groep. "Ik denk dat ik er toen zelf een heb gezien, maar ik weet het niet helemaal zeker."

Voor meer informatie over de West-Brabantse Vogelwerkgroep: www.westbrabantsevwg.nl

poll

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

Geen enkele staat ter wereld zou kernwapens moeten hebben, ook de VS niet

  • Eens (100%)
  • Oneens (0%)
37 stemmen