Volledig scherm
Natuurwerkdag in het Wereldbos Wouwse Plantage. De 12 jarige Arnoud is handig met de snoeischaar en helpt net als vele andere kinderen hard mee. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Natuurlijk Brabant: In actie voor een beter bos

WOUWSE PLANTAGE - Arnoud pak je even over, deze boom is behoorlijk zwaar." De 14-jarige Jeroen Broers kan wel wat hulp van zijn broer Arnoud gebruiken bij het tillen van de gekapte berk in het bos.

Derde Wereldbos
Arnoud legt direct zijn zaag neer en samen met Jeroen zorgt hij ervoor dat de boom wordt afgevoerd naar de laadwagen die op het bospad staat. Arnoud, Jeroen en hun broer Merijn zijn aan het werk in het Derde Wereldbos in Wouwse Plantage. In heel Nederland deden zaterdag bijna 14.000 mensen op 545 verschillende plekken mee aan de Natuurwerkdag. Het Derde Wereldbos stond dit jaar voor het eerst op de lijst van natuurgebieden waar vrijwilligers aan de slag konden.

De Bosploeg, die het halve hectare grote Derde Wereldbos beheert, staat er deze Natuurwerkdag niet alleen voor. Arjen Stoop, landschapscoördinator en veldmedewerker van het Brabants Landschap heeft adviezen gegeven. Verder heeft het Brabants Landschap gereedschap beschikbaar gesteld voor het dunnen en snoeien in het bos.

Leuk
Voormalig boswachter Lia Vlietland coördineert de werkzaamheden en dan is er nog de hulp van Arnoud, Jeroen, Merijn en de andere jonge vrijwilligers van de Jeugdnatuurwerkgroep. "Hartstikke leuk om te doen", zegt Arnoud. ,,En je helpt er de natuur mee."

Ton Raaijmakers van de Bosploeg vertelt later over de oorsprong van het bos. Stichting Wouw voor de Derde Wereld zag het levenslicht in 1986 en ging voor een project de samenwerking aan met pater Steverink in Kenia. ,,Met allerlei acties is toen geld ingezameld voor het slaan van pompen, zodat de mensen daarmee zuiver water naar boven konden halen.''

Extra geld
Het project kreeg een vervolg met de aanleg van een Derde Wereldbos in Wouwse Plantage in 1993. Leerlingen van de vijf Wouwse basisscholen plantten in totaal 5.000 boompjes. Door de verkoop van die boompjes kon extra geld naar Kenia worden overgemaakt. Daarna was de Stichting Wouw voor de Derde Wereld betrokken bij een ander project in Kenia en één in Oeganda.

Corry van den Bosch, een voormalige onderwijzeres uit Oudenbosch, begeleidde die. Inmiddels is ze met pensioen. Intussen lopen middelen om projecten in ontwikkelingslanden te steunen terug. Nu is het in stand houden van het Derde Wereldbos een doel op zich.

Onderhoud
De Bosploeg komt om de veertien dagen bijeen voor onderhoud. Dankzij de extra handen kan deze Natuurwerkdag meer werk worden verzet. "In het bos staan onder meer hazelaars, beuken en eiken", zegt Lia Vlietland, coördinator van de werkdag in het Derde Wereldbos. "In de loop der jaren is het bos erg vol geworden. Daarom gaan we het nu opener maken. Planten en struiken krijgen dan weer de ruimte, zodat vogeltjes daar kunnen wegkruipen.''

Een deel van het hout wordt afgevoerd. Van een ander deel wordt een houtwal gemaakt, zodat egels en andere dieren daar in de winter beschut zitten. Vooral de volwassen vrijwilligers nemen het snoeiwerk op zich. De meeste jongere deelnemers verzamelen het hout en brengen het weg, al zijn er ook jongeren die het snoeiwerk niet uit de weg gaan. "Je moet veel kracht zetten om een tak te kunnen afzagen", zegt de 9-jarige Bob Koning. "Maar na een tijdje gaat het makkelijker, dan heb je door hoe het moet."

poll

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

Van Gogh is wereldberoemd; terecht dat Brabant meebetaalt aan het terughalen van zijn werk.

  • Eens (36%)
  • Oneens (64%)
517 stemmen