Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius

Boswachter Natuurmonumenten: Vleermuizen

Ze zijn er weer, ’onze’ vleermuizen. Elk jaar komen ze en wonen ze gedurende een aantal maanden op zolder, net onder de nok. Vorig jaar belandde een jonkie zelfs in de badkuip. Die heb ik natuurlijk netjes buitengezet.

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort in ons land. Men schat het aantal soorten vleermuizen in de wereld op 1.100. In Nederland tellen we zo’n twintig soorten, waarvan er twee in vrijwel het hele land voorkomen: de dwergvleermuis en de laatvlieger. Al deze inheemse vleermuizen eten enkel insecten, zoals muggen, langpootmuggen, vliegen en diverse kleine nachtvlinders.

Vleermuizen zijn echte zoogdieren die kunnen vliegen. Het zijn geen zwevers zoals sommige vliegende eekhoorns. Tussen de vingers van de voor- en achterpoten en de staart van de vleermuizen zit een vlieghuid.

Onder onze nok zitten dwergvleermuizen, die in onze tuin flink huishouden onder de populatie muggen. Ze zijn trouwens heel klein, die dwergvleermuizen, want een exemplaar past met gemak in een luciferdoosje.

Maximaal wordt een dwergvleermuis 5 centimeter groot. Hij heeft dan een spanwijdte van maximaal 24 centimeter. Het is de kleinste vleermuis van Europa.

Frans Kapteijns (62) is boswachter voor Natuurmonumenten in Brabant en Limburg.

poll

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

Er moet zo snel mogelijk een wet komen die burgemeestersverkiezingen mogelijk maakt.

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
45 stemmen