Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius

Boswachter Natuurmonumenten: Noordpolder van Ossendrecht

De Noordpolder van Ossendrecht is een mooi natuurterrein aan de voet van een weer ander prachtig gebied, de Brabantse Wal. Vanaf de hoogte van de Wal kijk je zo het polderlandschap in. Het is is een oud landschap, uniek om de overgangen tussen hoog en laag, droog en nat, zand en klei.

Echt landbouwgebied is het nooit geweest, want het was en is er te drassig. Een groot deel is dan ook natuurgebied geworden en daarmee kan Natuurmonumenten schoon kwelwater vasthouden en vervuild water uit de omgeving weren.

We hebben stuwtjes geplaatst in de afwateringssloten. Daardoor zijn natte graslanden ontstaan, waarin dotterbloemen weer konden groeien. Ook vinden diverse watervogels er nu ook weer hun weg. Het cultuurhistorische slotenpatroon heeft grote waarde en is daarom bewaard, want dat hoort nu eenmaal bij deze polder.

Veel vogels kun je hier waarnemen. Voor mij is de bruine kiekendief de vogel die hier thuishoort. Vaak heb ik die imposante vogel laag over de Noordpolder t zien vliegen op zoek naar prooi.

Heel herkenbaar is de golvende vliegbeweging van deze bruine kiek met een ondiepe V-vorm in zijn vleugels.

Tip; ga je naar dit mooie natuurgebied, neem dan de verrekijker mee.

Frans Kapteijns (62) is boswachter voor Natuurmonumenten in Brabant en Limburg.

poll

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

Salarishoogte taboe? Welnee, iedereen mag weten wat ik verdien.

  • Eens (57%)
  • Oneens (43%)
572 stemmen