Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius

Boswachter Natuurmonumenten: een lichtgewicht zomerkoning

Overal hoor je nu het vrolijke zanggeluid van de fitis, in het bos, in het park en ook in je eigen tuin.

Zijn gezang is prachtig, maar de vogel zien is best lastig. Het vogeltje is maar 11 centimeter groot en weegt ongeveer 9 gram. Dit betekent dus dat drie fitissen hetzelfde gewicht hebben als een mus! Begin maart komen ze vanuit hun overwinteringsgebied in Afrika naar hier gevlogen en dat is verrekte knap voor zo’n lichtgewicht.

De naam fitis heeft vast te maken met de hele fijne manier van zingen. In Scandinavië spreken ze van lovzanger en dat betekent loofzanger. Dit gaat altijd op, want de fitissen zijn pas terug als het loof weer aan de boom zit.

De vertaling van de Latijnse naam, Phylloscopus trochilus, komt zo ongeveer neer op ‘bladbekijker’. Dit laatste slaat op de eetgewoonte, want ze zoeken hun voedsel (kleine insecten) op, onder of tussen het blad. De Grieken noemden ze vroeger: vlugvoetige vogeltjes! Dit sloeg dan op het onbevreesd, maar snel zoeken van voedselresten in de opengesperde bekken van kaaimannen en krokodillen. Toch wel dapper.

Zelf noem ik dit vogeltje de zomerkoning omdat het diertje de hele zomer lang zijn prachtige lokroep laat horen. Als de zomer ten einde is, vertrekt hij weer. Als je ooit een nestje in je tuin hebt, moet je maar eens proberen zo’n vogeltje te volgen. Geweldig is het om te zien hoe handig ze zijn in het zoeken naar voedsel.

Frans Kapteijns (62) is boswachter voor Natuurmonumenten in Brabant en Limburg.

poll

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

Zwartspaarders moeten hard worden aangepakt.

  • Eens (51%)
  • Oneens (49%)
120 stemmen