Volledig scherm
Boswachter Frans Kapteijns. © Marc Bolsius

Boswachter Natuurmonumenten: Boomklever

Als je nu het bos van de Oude Buisse Heide inloopt, dan hoor je niet zo heel veel vogelgeluiden meer. De roodborsten, de staartmezen en de kool- en pimpelmezen laten nog het meest van zich horen, maar er is er eentje bij, die spant de kroon.

Niet dat hij zoveel decibellen produceert, maar hij staat wel bekend om zijn zeer luide en felle geluiden. Die komen van een heel mooie kleine vogel met een 'boevenmasker': de boomklever.

Zo groot als een mus, ongeveer 14 centimeter. Maar hij lijkt veel groter dan die mus. Dat komt door een ander silhouet. De boomklever heeft een blauwgrijze rug en een lichte onderzijde.

Bij het mannetje zijn de flanken roodbruin en bij het vrouwtje roestbruin. Daarnaast zijn ze in het bezit van een mooie zwarte oogstreep, die deze vogels een beetje een ondeugend uiterlijk geeft.

Tevens hebben ze een lange stevige beitelsnavel. Boomklevers leven graag in prachtige, rijk van loofbomen voorziene bossen. Als de lente op gang komt, dan bouwen boomklevers hun nesten in boomholtes.

Dat is prachtig om te zien, want ze maken de ingang in de boom exact op hun maat. Ze metselen net zo lang aan die ingang met modder en speeksel tot hij de juiste maat heeft. Vandaar de naam boomklever.

poll

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

Nederland moet snel werk maken van goede openbare toiletvoorzieningen voor iedereen

  • Eens (91%)
  • Oneens (9%)
47 stemmen