Volledig scherm
© Pro Shots

Zesvoudig international Siem de Jong denkt aan rentree tegen NAC

EINDHOVEN – De dag voordat PSV in mei kampioen werd, stond Siem de Jong voor het laatst in wedstrijdverband op het veld. Op 7 mei kwam de middenvelder van (toen nog) Newcastle United een minuut in actie tegen Southampton. Komend weekeinde maakt hij misschien zijn rentree bij de koploper in de eerste divisie: Jong PSV. Na de uitwedstrijden tegen sc Cambuur en VVV reist de ploeg van Pascal Jansen vrijdagavond opnieuw naar een favoriet voor een toppositie: NAC.

Zesvoudig international De Jong hield gisteren zelf nog een slag om de arm. „We kijken eerst hoe het de komende dagen gaat bij de trainingen. Daarna nemen we pas een beslissing”, zei de aanvaller er gisteren zelf over. „Het kan zijn dat ik bij Jong PSV speel, maar ook dat wordt in overleg nog nader bepaald.” Het eerste elftal van PSV speelt zaterdag bij NEC. Het lijkt er niet op dat De Jong in Nijmegen nu al in aanmerking komt voor veel speelminuten en bij de beloftenploeg zou hij in ieder geval een helft actief kunnen zijn. Daarna is hij misschien ook nog fit om – indien nodig – in te vallen tegen Atlético Madrid (volgende week dinsdag).

In de tijdelijke luwte van De Herdgang scherpte De Jong de afgelopen weken zijn conditie aan om snel het oordeel ‘wedstrijdfit’ te kunnen horen. PSV vertrouwt erop dat de 27-jarige routinier na een paar jaar vol fysieke tegenslag spoedig zijn oude vorm terugvindt. Sinds zijn vertrek bij Ajax in 2014 was het minuten sprokkelen voor de Achterhoeker. Een volledige competitiewedstrijd afwerken op het hoogste niveau zat er niet meer in. Wel was hij vorig jaar in de League Cup nog twee keer 90 minuten actief voor Newcastle.

Bij NAC zorgde de mogelijke komst van De Jong naar Breda gisteren al voor verongelijkte reacties onder supporters. Jong PSV leidt momenteel de dans in de eerste divisie en deed dat tot nu toe met beloften. Voorheen vielen al vaker spelers in na een periode van revalidatie. Zo speelden onder anderen Jetro Willems, Georginio Wijnaldum en Luciano Narsingh voor PSV in de eerste divisie.

De club maakt overmorgen en vrijdag de balans op na de interlandperiode. De troeven van Jong Oranje keerden gisteren terug op De Herdgang. Aan het eind van de week moet ook bepaald worden of huurling Oleksandr Zinchenko inzetbaar is. Met Siem de Jong kan PSV meerdere kanten op. Hij kan in principe ook in de aanval uit de voeten en zou ook voorin aan zijn minuten kunnen komen nu Jürgen Locadia geblesseerd is