Volledig scherm
PREMIUM
Arijanet Muric (in het rood) raakte vorige week dinsdag geblesseerd, maar over de ernst van de blessure kan de club niets zeggen. © Pro Shots

Wat mankeren Muric en Te Vrede? Privacywet verbiedt NAC iets te zeggen

De nieuwe privacywet leidt tot onbegrip. Iets wat als normaal gold, het delen van de informatie over een blessure van een speler, is sinds dit seizoen verboden. 

Eerst raakt de doelman (Arijanet Muric) geblesseerd, vijf dagen later valt de spits (Mitchell te Vrede) trekkebenend uit. Beide keren in een wedstrijd gadegeslagen door duizenden mensen. De nieuwe Europese privacywet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verbiedt clubs, in dit specifieke geval NAC, medische informatie te delen supporters, sponsors en media. Met de AVG, een voortvloeisel van de nieuwe privacywet, is een volstrekt nieuw fenomeen in de voetbalwereld geland. Wat mag wel en mag niet?

  1. Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen
    column

    Zelfs bij de beste supporters van het land is de lach inmiddels van het gezicht verdwenen

    3-0! Elf maanden geleden wordt tegen Heerenveen nog een jaar eredivisievoetbal in Breda veilig gesteld. En hoe! Op een zonnige zondagmiddag redt NAC op indrukwekkende wijze zijn geel-zwarte huid. Het gevoel dat overheerst is een gevoel van ongekende trots en intense vreugde. De euforische Yellow Army viert dronken van geluk én met (toen nog) hectoliters Bavaria uitbundig feest. Veilig! Zelfs de Grote Kerk lijkt deze zondag een big smile op haar gezicht te hebben.