Volledig scherm
Nick Olij en Arno Verschueren vieren de periodetitel met het team. © BSR Agency

Wat is de periodetitel van NAC waard?

Natuurlijk was het winnen van de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie goed voor een feestje bij NAC afgelopen vrijdag. Maar de Bredanaars hopen het ticket voor de play-offs om promotie/degradatie dat bij de periodetitel hoort, niet nodig te hebben aan het eind van dit seizoen. De ploeg van trainer Ruud Brood mikt uiteraard op de eerste of tweede plaats in de eindrangschikking, sinds dit seizoen beide goed voor rechtstreekse promotie.

Mocht het op die wijze niet lukken, dan kan NAC dus nog via de achterdeur terug naar de eredivisie: de play-offs. Die zien er – vanwege de twee rechtstreekse promovendi – anders uit dan voorgaande jaren. Deze keer mogen er geen acht, maar nog slechts zes ploegen uit de eerste divisie aan meedoen: de vier winnaars van de periodetitels (de eerste en derde periode beslaan negen wedstrijden, de tweede en vierde tien duels) en de twee hoogst geëindigde teams zonder zo’n prijs, met uitzondering van de Jong-teams. Als de kampioen en/of nummer 2 een periodetitel heeft veroverd, dan schuift het play-offsticket van die ploeg(en) door naar ‘de ranglijst’.

Mocht NAC de competitie als nummer 3 afsluiten, dan speelt het in de eerste ronde van de play-offs tegen de nummer 8 (of het laagst geklasseerde team mét periodetitel); ook de nummers 4 en 7 en 5 en 6 nemen het in een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar op. De drie clubs die deze ronde overleven, stromen door naar de halve finales van de play-offs, waaraan ook de nummer 16 van de eredivisie deelneemt.

In de play-offs valt er nog slechts één plek in de eredivisie te verdienen; alleen de winnaar van de finale mag uitkomen op het hoogste niveau in het seizoen 2020-21. Het ontwijken van de nummer 16 van de eredivisie door in de ‘andere helft’ van het schema van de play-offs te belanden, is er dus niet meer bij.

Bekijk hieronder de aflevering van ‘Clubwatchers’ van deze week.