Volledig scherm
© Pro Shots

Voormalig NAC'ers schrijven geschiedenis met Curaçao

SAN JUAN – Felitciano Zschusschen (24) en Dustley Mulder (31). Twee voormalig NAC-spelers die zonder club zitten, maar dinsdagnacht geschiedenis schreven met Curaçao. Met het kleine eiland kwalificeerde het duo zich voor de Gold Cup van 2017 in de Verenigde Staten. Vergelijkbaar met het EK voor landen in Midden- en Noord en Amerika en de Caraïben.

“Dit is nog nooit gebeurd”, zegt een opgetogen Zschusschen die als invaller scoorde in de beslissende wedstrijd tegen Puerto Rico die met 2-4 gewonnen werd. Curaçao versloeg eerder ook Antigua en Barbuda (3-0) en eindigde bovenaan in groep 3. De formatie van bondscoach Remko Bicentini plaatste zich daarmee voor de eindronde van de strijd om de Caribbean Cup en automatisch ook voor de Gold Cup. “Heel bijzonder dat we geschiedenis hebben geschreven met Curaçao. Daar ben ik erg trots op. Het is doel is nu om ons op de Gold Cup volgend jaar te kwalificeren voor de Copa America (Zuid-Amerikaans toernooi) en later het WK in 2022 in Qatar. Patrick Kluivert was de eerste om ons te feliciteren met de prestatie. We zijn nog steeds heel close met hem.”
Kluivert was tot deze zomer bondscoach van Curaçao, maar legde die functie toen neer nadat hij bij Paris St. Germain als technisch directeur aan de slag kon. Met Curaçao strandde Kluivert vorig jaar in de derde voorronde van de kwalificaties voor het WK van Rusland in 2018.

Zowel Zschusschen als Mulder zijn woonachtig in Breda en kwamen in het recente verleden uit voor NAC. Mulder vorig seizoen zelfs nog waarin hij tot achttien wedstrijden kwam in de eerste divisie. Nadat zijn eenjarige contract afliep, kreeg hij van de Bredase clubleiding te horen dat er geen toekomst meer voor hem was bij NAC. Sindsdien is de 31-jarige rechtsback clubloos, maar wel basisspeler bij Curaçao.

Clubloos
De in Breda geboren Zschusschen doorliep de jeugdopleiding van NAC en won er met de A1 in 2011 de KNVB beker in een team met Mats Seuntjens en Alex Schalk. Omdat hij geen contract kreeg, vertrok hij naar FC Twente. Begin 2015 keerde de lange spits op huurbasis terug bij NAC en kwam in dat halve jaar tot tien wedstrijden waarvan negen als invaller. Na een seizoen FC Oss is ook hij op zoek naar een nieuwe werkgever. “Ik heb zeven keer gescoord in de kwalificatiereeks van de Carribean Cup waarin we ons geplaatst hebben voor de Gold Cup. Ik hoop me op deze manier weer te hebben laten zien.”

Elson Hooi behoort ook tot de selectie van Curaçao, maar kwam tegen Antigua (3-0-zege) en Puerto Rico (2-4-zege) vanwege een blessure niet in actie.

Naast de drie oud-NAC’ers zijn doelman Eloy Room (Vitesse), verdediger Leandro Bacuna (Aston Villa), Cuco Martina (Southampton), Darryl Lachmann (Willem II) en aanvaller Jarchinio Antonia de grootste blikvangers van Curaçao.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement