Van der Gaag spreekt zijn verdedigers toe.
Volledig scherm
Van der Gaag spreekt zijn verdedigers toe. © Marcel van Dorst

Verdedigen is een vak: koppen, voorzet eruit halen en schoten afblokken

Verdedigen is een vak, zegt oud-verdediger Mitchell van der Gaag die de spelers van NAC vrijdag op de laatste dag van het trainerskamp drie uur lang afmat. En om fit te zijn, moet een speler de bereid hebben om iedere dag meters te maken en vies werk te doen.

Donderdag deelt hij de selectie op in twee groepen. Met de verdedigers oefent hij ’s middags, als de aanvallers in het krachthonk verblijven, op drie elementen: ballen wegkoppen, de voorzet eruit halen en een-tegen-een duels rond de zestien om het schot af te blokken. ,,Specifieke linietrainingen heb ik in Portugal geleerd. Op het internet ben ik veel oefeningen van Marcelo Bielsa (Argentijnse trainer van Leeds United, red.) over koppen tegengekomen.”

Van der Gaag haalt het doelpunt van Sint-Truiden (NAC won de oefenwedstrijd met 2-1) begin deze week aan. ,,Dat we overal te laat zijn, kan gebeuren. Maar als de voorzet komt en Mets loopt naar binnen om de gevaarlijkste tegenstander op te pakken, blijven de linkercentrale verdediger en de linksback, Leigh en Van Anholt in dit geval, staan in plaats van ook naar binnen te komen. Je moet de bereidheid en de totale overgave hebben om met je man mee te gaan. Dat je het dan niet redt, kan een keer gebeuren.”

Over het nut van een winters trainingskamp in het aangename zuiden van Spanje, zegt Van der Gaag: ,,Je ziet het aan de spelers; dit weer nodigt uit om te trainen. Niks is mooier dan een geweldig veld. Zelfs ik heb zin, terwijl ik nooit meer zin heb om te voetballen. Het is sowieso prettig om met z’n allen even weg te zijn.”

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen