Volledig scherm
Mitchell van der Gaag © BSR Agency

Van der Gaag volgende voetbalman die zwaar gedesillusioneerd NAC verlaat

Alsof het zo moet zijn, verdwijnt ook de trainer van het Bredase toneel waarmee de bingokaart vol is. Mitchell van der Gaag houdt het voor gezien bij een club die ten onder gaat aan zijn eigen wanbeleid. De chaos, voor zover dat niet het geval was, is nu compleet bij NAC.

Vanaf het moment dat technisch directeur Hans Smulders op 28 september aan de kant werd geschoven, heeft een domino-effect plaatsgevonden in het Rat Verlegh Stadion. De opgebrande algemeen directeur Justin Goetzee verklaarde zich solidair met Smulders en liet zijn kantoorpersoneel in vertwijfeling achter. Hij schaarde zich achter de man die van NAC een sportieve ruïne heeft gemaakt.

Eind februari maakte vervolgens ook commercieel manager Eric Mathijsen zijn vertrek kenbaar, op 1 september eindigt zijn dienstverband. Terwijl manager jeugdopleiding Tim Gilissen vanaf 1 april aan de slag gaat bij Heracles Almelo als technisch manager. Daarnaast stapt assistent voetbalzaken Marion Vroenhoven over naar AZ. Het vrijwillige vertrek van Van der Gaag is de volgende klap voor een (voetbal-)organisatie die op zijn gat ligt. Het technisch hart onder leiding van Pierre van Hooijdonk was begin februari al opgedoekt.

Poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

  • Eric Hellemons (5%)
  • Rob Penders (13%)
  • Ruud Brood (47%)
  • Robert Maaskant (14%)
  • iemand anders... (21%)
5893 stemmen

De drie grootaandeelhouders blinken uit in onzichtbaarheid en de raad van commissarissen (rvc) ligt zwaar onder vuur omdat ze geen toezicht houden en alles op zijn beloop laten gaan. Met name voorzitter Joost Gielen kan weinig goed doen. Invloedrijke sponsors eisen zijn vertrek, terwijl een belangeloze stichting gerund door supporters eveneens het vertrouwen in Gielen heeft opgezegd.

Interim-directeur Nicole Edelenbos wordt betaald om een nieuwe algemeen directeur en technisch manager te vinden en houdt vrijwel iedereen afzijdig van de selectie- en sollicitatieprocedure. Ze zal nu ook op zoek moeten naar een nieuwe trainer. “Hij wordt gesteund door de raad van commissarissen en de aandeelhouders, daar is geen twijfel over. Ik hoop van harte dat hij blijft, ik zou het echt heel erg vinden als Van der Gaag weg zou gaan”, zei Edelenbos op 27 februari. Een kleine drie weken later zijn die woorden ingehaald door de nieuwe werkelijkheid. De kaalslag bij de voetbaltak neemt extreme vormen aan.