Volledig scherm
© Pro Shots

Transfer Nemanja Gudelj kan NAC tonnen opleveren

BREDA - Het gekrakeel tussen Nemanja Gudelj en Ajax wordt met grote interesse gevolgd in Breda. Een transfer van de in ongenade gevallen middenvelder kan NAC, in het meest gunstige geval, bijna een half miljoen euro opleveren. Geld dat hard nodig is om het verwachte tekort van 700.000 euro op de begroting van dit seizoen te kunnen opvangen.


Zoals bekend leeft Gudelj (24) in onmin met trainer Peter Bosz vanwege zijn reserverol bij Ajax. De Servisch international heeft aangegeven het niet op te kunnen brengen om op de bank te zitten. Daarmee stuurt de speler indirect aan op een vertrek. Als het in de winter tot een miljoenentransfer komt, spint NAC daar garen bij. Met dank aan de solidariteitsbijdrage die in 2001 door de FIFA is ingevoerd. De clubs die een speler van zijn 12de tot zijn 23ste jaar heeft gediend, hebben samen recht op vijf procent van de transfersom.

De in Belgrado geboren Gudelj werd op zijn negende (in 2001) opgenomen in de jeugdopleiding van NAC. De middenvelder is 21 jaar als hij NAC verlaat voor AZ. De Bredase club kan derhalve rekenen op een solidariteitsbijdrage van 4,5 procent. Stel, een (buitenlandse) club legt tien miljoen euro op tafel voor de diensten van Gudelj, dan moet Ajax aan NAC 450.000 euro overmaken.

„Het zou een prettige meevaller zijn”, zegt de algemeen directeur van NAC, Justin Goetzee. „We houden het in de gaten, maar zijn er niet dagelijks mee bezig. Wij bemoeien ons nergens mee. Het enige dat we doen, is alle spelers in de gaten houden die in de jeugd van NAC hebben gespeeld.”

Gudelj maakt in 2013 de overstap naar AZ. NAC int 2,3 miljoen euro. Een clubrecord. Daarnaast bedingen de Bredanaars een eenmalig doorverkooppercentage van vijf procent. Als Ajax in 2015 zes miljoen euro overmaakt aan AZ, rinkelt de kassa. NAC casht 600.000 euro. Inclusief doorverkooppercentage, solidariteitsbijdrage en opleidingsvergoeding.

De opleidingsvergoeding wordt eenmalig uitgekeerd. De solidariteitsbijdrage blijft daarentegen altijd bestaan. Tot aan het pensioen van een voetballer. Amateurclubs als Bedum en Quick Boys verdienden in het verleden bijvoorbeeld tonnen aan transfers van Arjen Robben en Dirk Kuijt. Gudelj is voor NAC zo’n potentiële goudmijn. Met spanning worden de ontwikkelingen bij Ajax gevolgd.