Volledig scherm
Technisch directeur Hans Smulders van NAC.

Technisch directeur Smulders: seizoen niet mislukt als NAC niet promoveert

BREDA – Met 41 mutaties, 19 vertrekkers en 22 nieuwkomers, plus veranderingen in de technische staf en het begeleidingsteam heeft technisch directeur Hans Smulders een erg drukke periode achter de rug. Drie dagen na het teleurstellende gelijkspel tegen Jong PSV (1-1) spreken we Smulders uitgebreid over het nieuwe sportieve beleid van NAC.

“We hebben als club aangestuurd op een sterke technische staf, het verbeteren van de jeugdacademie en de samenwerking met City. De scouting is anders ingevuld. We werken nu met een hoofdscout, tipgevers en ik ga zelf op pad. Ook krijgen we steun van het scoutingsapparaat van City. Wij weten precies wat we doen. Als we in de eredivisie zijn, krijgen we meer middelen waardoor andere spelers haalbaar worden.”

Het contract van Marinus Dijkhuizen loopt na dit seizoen af. U werkt bijna tien maanden met hem samen. Is Dijkhuizen de trainer voor de toekomst?
„Marinus heeft een loodzware opdracht. Ook hij moest wennen aan de grootte van de club. Ik heb een hele goede band met Marinus. Zowel op als naast het veld. Hij wil zich iedere dag verbeteren. Wij praten ook over andere zaken dan voetbal. Hij is heel toegankelijk, ook voor jou. Onder moeilijke omstandigheden heeft hij het vorig seizoen goed gedaan. In de winterstop en na het seizoen gaan we evalueren met Marinus.”
Uiteindelijk zal Dijkhuizen afgerekend worden op de prestaties. Dat is het lot van iedere trainer. „Alles valt of staat met resultaat. Daar heb je gelijk in. Maar ook: kun je van een acht een negen maken? Is er verbetering zichtbaar in de ontwikkeling van de spelers en de speelwijze van het team?”

Vindt u dat het seizoen mislukt is als NAC niet promoveert?
„Wij moeten in staat zijn om voor het kampioenschap te spelen, maar de doelstelling is top vijf. Zestien tot achttien spelers van ons zouden bij andere clubs in de eerste divisie in de basis staan. Er zit veel potentie in deze groep. Zonder een ingespeeld elftal staan wij moeiteloos bij de eerste vijf. Ik vind dat de start naar behoren is. We hebben na zeven wedstrijden vijf punten meer dan vorig jaar. Eigenlijk is het ongelofelijk als we promoveren met een dalende begroting van ruim één miljoen euro minder en twintig nieuwe spelers.”
Toch, zegt Smulders, is het seizoen absoluut niet mislukt als NAC ook volgend jaar in de eerste divisie speelt. „Het belangrijkste is dat spelers beter worden. Zich ontwikkelen. Wij gaan promoveren. Dat weet ik zeker. Ik weet alleen niet wanneer.”

Een derde jaar eerste divisie kan NAC zich financieel niet permitteren. Toch?
„We kunnen toch ook een speler verkopen? Als je ziet wat er bij NAC allemaal veranderd is. Veel is verbeterd. We trainen beter, langer en specifieker. De spelersgroep is doorgesaneerd en er is waarde gecreëerd met het langdurig vastleggen van jonge spelers.”