Volledig scherm
Stijn Vreven. © Photo News

Stijn Vreven: 'Dessers moet belangrijker worden voor het team'

BREDA - Stijn Vreven is drie weken en twee competitieduels onderweg met NAC. De feiten geven volgens hem een minder somber beeld dan dat velen willen doen geloven.

Het fluitconcert op het einde van de wedstrijd tegen Achilles'29, het gemor op de tribune, en kritische kanttekeningen in de krant, Stijn Vreven kijkt er van op. ,,Ik zit hier nog maar drie weken en tot nu toe heb ik die negatieve ondertoon bij iedereen gevoeld."

Het is de oprechte verontwaardiging van een trainer die zijn ziel en zaligheid legt in het opkrikken van een elftal dat voor de winterstop verlamd leek door 'heel veel negativiteit.'

De Belg geeft aan dat het onmogelijk is dat alles binnen twee weken omdraait. Vreven zegt te begrijpen dat de supporters een ander NAC willen zien. ,,Daar ben ik ook mee bezig. We hebben drie keer gespeeld. Drie keer twee goals gemaakt. Drie keer de nul gehouden. Dat zijn ook feiten. Of neem de feiten van de wedstrijd van vrijdag: 68 procent balbezit, 15 doelpogingen waarvan 8 op de goal. Achilles: één keer op de goal, één keer naast. Het enige dat je ons kunt verwijten is dat de wedstrijd niet in 4-0 is geëindigd. Want dan is iedereen wel tevreden." Het gebrek aan zelfvertrouwen dat NAC heeft meegenomen uit de eerste competitiehelft is volgens Vreven alleen weg te werken door zo veel mogelijk wedstrijden te winnen.

Snelcursus

Ondertussen moet hij bouwen en scoren tegelijkertijd. ,,Voor mij is dat nieuw. Ik ben nog nooit eerder midden in het seizoen binnengestroomd. Normaal heb je je afspraken en accenten al in de voorbereiding neergelegd. Die zijn dan ongelooflijk duidelijk. Nu krijgen die jongens wat dat betreft op korte termijn dertien snelcursussen. Je zit ook nog met de competitie die doorgaat. Je moet punten pakken, er is geen tijd om te experimenteren of rustig te oefenen. Er moet direct resultaat zijn. Daarom had ik ook meer begrip verwacht voor het feit dat er eerst de resultaten moeten komen en daarna het goede voetbal. Hier willen ze alles op een hoop. Dat begrijp ik, maar de resultaten zijn toch de eerste die er moeten zijn."

Achterin lijkt NAC de boel al op orde te hebben. ,,Dat klopt, maar het is ook weer iets te kort door de bocht. Toen ik hier kwam zag ik een achterhoede die alleen moest verdedigen. Nu verdedigen we met zijn allen. Er is geen speler die daarin bij balverlies geen taak heeft."

Voorin is het beeld er een van : genoeg kansen, te weinig doelpunten. Tegen Achilles'29 wond Vreven zich met name op over de rol van spits Cyriel Dessers. Een kwartier voor het einde haalde hij zijn landgenoot naar de kant ,,Cyriel en ik hebben een andere gedachte over wat goed is. Hij beoordeelt een spits zoals alle spitsen zich beoordelen: op het aantal doelpunten. Hij heeft er twaalf gemaakt. Dat is top. Net als de manier waarop hij tegen Achilles de 1-0 in de winkelhaak schiet. Maar voor mij kan hij nog veel belangrijker zijn voor het team. Met balvastheid, het opeisen van de bal, het elftal laten aansluiten, daar is hij nog te weinig mee bezig. Daarover ga ik vol met hem aan de slag. Hij zal het nodig hebben wil hij uitgroeien tot een complete spits. Niemand twijfelt aan zijn kwaliteiten. Ook ik niet. Maar het gaat om het verschil of hij ooit een volwassen eredivisiespits wil worden of dat hij een topper wil blijven in de eerste divisie. En wat de wedstrijd van vrijdag tegen MVV betreft: dan speelt hij gewoon. Uiteraard."

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen