Volledig scherm
© Pro Shots

Scorende Demon gaat de strijd aan met concurrentie

DORDRECHT – Gino Demon. Wie? Gino Demon dus. Vorig jaar A1, dit seizoen amateur zonder contract in het profvoetbal. Maandag onverwacht matchwinner voor NAC in het treffen met FC Dordrecht (1-2). Onbekend voor het grote publiek. Tijd derhalve voor een nadere introductie.

19 jaar is Demon. Geboren en getogen in Haarlem. 1.85 meter lang. In het bezit van een havo diploma. Gestart aan de HBO opleiding commerciële economie. Na een jaar weer afgebroken. „Dat was niks voor mij. Ik oriënteer me nu of ik een thuisstudie kan volgen. Ik ben iemand die graag bezig is en ook buiten het veld zichzelf ontwikkelt.” Linksbenig. In de jeugd middenvelder, in de grote mensenwereld centrumverdediger of linksback. „Centraal achterin heeft mijn voorkeur. Linksback is geen probleem, maar ik denk dat ik op die andere positie beter tot mijn recht kom.”

Demon heeft zijn voetbalopleiding bij vijf verschillende clubs. De verdediger wordt bij de D’tjes opgepikt door Haarlem. Als die club failliet gaat, stapt hij over naar Almere City om later terug te keren naar de amateurs. Via VSV en EDO belandt Demon in 2015 op zijn achttiende als tweedejaars A-junior in Breda. “Mijn doelstelling is om zoveel mogelijk te leren en bij Jong NAC veel wedstrijden te spelen.” Jong NAC? „In eerste instantie wel. Al zal ik altijd proberen bij het eerste de concurrentie aan te gaan en te strijden voor mijn plek.”

Filpmje
Tegen FC Dordrecht is Demon, in een tijdsbestek van een kwartier, de hoofdrolspeler in drie cruciale situaties. In minuut 54 caramboleert een schot van Ricky van Haaren via zijn rug in het doel. „Balen, maar vooral een ongelukkig moment.” Vier minuten later is Demon ineens de gevierde man. „Luca (Gianluca Nijholt) raakte de lat en Cyriel (Cyriel Dessers) miste vervolgens een grote kans, waarna de bal per ongeluk bij mij terecht kwam. Normaal scoor ik eigenlijk nooit.” In de 68e minuut laat de Haarlemmer, die samen met ploeggenoot Feyo Glim in Breda een appartement bewoont, zich in de luren leggen. Het is te danken aan doelman Andries Noppert dat de gelijkmaker ternauwernood voorkomen wordt. „Dordrecht had een sterke en snelle spits die mij goed wegzette. Een foutje. Zoiets kan het team de wedstrijd kosten.”

Verguld is hij met zijn doelpunt tegen FC Dordrecht die NAC drie kostbare punten oplevert. „Het gaat heel snel zo. Ik heb het filmpje al honderd keer gezien denk ik”, zegt Demon daags na zijn eerste basisplaats bij NAC. „Vorig seizoen miste ik door een blessure de voorbereiding van de A1 en zat ik de eerste zeven wedstrijden op de bank. Nu overkomt mij dit. Dat had ik echt nooit verwacht, maar beseffen doe ik het wel. Ik probeer er bewust van te genieten. Ik heb ontzettend veel reacties gehad. Het lijkt wel of iedereen die ik ken maandag de wedstrijd op tv gezien heeft.”