Scheidsrechter Henk Pijper (midden) moet op de vlucht voor NAC-supporters na het afkeuren van een late goal in de wedstrijd tegen Ajax op 16 september 1973.
Volledig scherm
Scheidsrechter Henk Pijper (midden) moet op de vlucht voor NAC-supporters na het afkeuren van een late goal in de wedstrijd tegen Ajax op 16 september 1973. © Johan van Gurp/collectie Stadsarchief Breda

Scheidsrechter Pijper keurde gelijkmaker NAC tegen Ajax af in 1973: ‘En toen moest-ie op de loop’

Het toen nog ‘rustige en lankmoedige’ NAC-publiek ging in 1973 boos achter arbiter Pijper aan. Maar of de man ook als eerste ‘de singel in’ moest, is de vraag.

  1. ‘Scorebordjournalistiek! Achttiende! Na een kwart seizoen! Dat lijkt me wel degelijk een ijkpunt’
    PREMIUM
    column

    ‘Scorebord­jour­na­lis­tiek! Achttiende! Na een kwart seizoen! Dat lijkt me wel degelijk een ijkpunt’

    ,,Soms moet ik met meel in de mond praten, want ik wil niet dat alles morgen in de krant staat.” We gaan het in deze column niet hebben over de niet te traceren klompen goud aan afkoopsommen, tekengelden en oprotpremie’s die met grote regelmaat, soms volkomen onterecht, zijn uitgekeerd. Evenmin gaan we dieper in op de opmerking van NAC’s algemeen directeur Mattijs Manders die een achttiende plaats afdoet als ‘scorebordjournalistiek’. Achttiende! Na een kwart seizoen! Dat lijkt me wel degelijk een ijkpunt.