Volledig scherm
Joost Gielen, voorzitter van de raad van commissarissen. © Ron Magielse / het fotoburo

Raad van commissarissen en grootaandeelhouders verantwoordelijk voor bestuurscrisis NAC

Een interim-directrice (Nicole Edelenbos) van wie het contract per dag opzegbaar is, een niet daadkrachtige raad van commissarissen (vijf personen) en drie grootaandeelhouders die vanuit hun ivoren toren toezien hoe het bolwerk NAC afbrokkelt. Dat is alles wat rest in de toplaag van de Bredase club.

De grootaandeelhouders en de rvc, beide groeperingen kwamen na de aandelenemissie in januari 2014 aan de macht, hebben vijf maanden na de bekendmaking van het ontslag van technisch directeur Hans Smulders en het vrijwillige opstappen van algemeen directeur Justin Goetzee, hij verklaarde zich solidair, nog altijd geen vervangers gevonden. 

Daarmee hebben Wim van Aalst, Rob van Weelde en Paul Burema (de drie aandeelhouders met een meerderheidsbelang) en de commissarissen Joos Gielen (voorzitter), Joost van Mierlo (juridisch en vertegenwoordiger van de supporters), Berry de Kort (financiën), Berry van Nes (marketing en communicatie) en Robert Coppens (strategische zaken) NAC bestuurlijk aan de rand van de afgrond gebracht. Gielen, Van Mierlo en De Kort maken vanaf 2014 deel uit van de rvc, Van Nes sinds februari 2017 en Coppens werd in mei van 2018 in het toezichthoudend orgaan opgenomen. Een technische man ontbreekt in de rvc.

Consensus

Tijdens de nieuwjaarsreceptie op 14 januari kondigde Gielen aan op zeer korte termijn een nieuwe algemeen directeur te presenteren. Henri van der Aat zegde ondanks een mondeling akkoord, beide partijen waar het eens over contractduur en salaris, op het laatste moment af. De tweede afzegging in korte tijd. Daarnaast vingen de aandeelhouders en de rvc voor de functie van technisch manager bot bij Ruud Brood, Pierre van Hooijdonk en Mohammed Allach, terwijl het Tim Gilissen maandenlang over het hoofd zag. Gilissen wilde dolgraag technisch manager worden, binnen de rvc werd echter geen consensus bereikt over de oud-speler omdat hi te licht zou zijn voor een dergelijke zware rol. Met als gevolg dat Heracles Gilissen heeft binnengehaald.

De onvrede over de gang van zaken heeft ertoe geleid dat commercieel manager Eric Matijsen de pijp aan Maarten heeft gegeven en aan zijn laatste maanden bezig is in Breda. Dat betekent dat de functies van algemeen directeur, technisch en commercieel manager allemaal vacant zijn. 

Donderdag staat een gesprek gepland tussen een afvaardiging van de grootaandeelhouders en de rvc en leden van vijf supportersorganen van NAC. Op aandringen van de supporters die na de blamerende nederlaag tegen De Graafschap begin februari via een publiekelijk statement uitleg eisten van de clubeigenaren.

Poll

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

  • Ja (82%)
  • Nee (18%)
1480 stemmen