Volledig scherm
© VI Images

Promoties NAC: eenmaal kampioen, drie keer derde en een keer vijfde

Vijf keer promoveerde NAC naar de eredivisie, vier keer via de nacompetitie. Alleen in 1999 werd het kampioen van de eerste divisie. De extra rechtstreekse promotieplaats met ingang van het nieuwe seizoen is een geschenk voor de Bredase club. 

Aanvankelijk zou vanaf 2020 de versterkte promotieregeling worden geïmplementeerd, maar juist op het moment dat NAC gedegradeerd is, heeft de Eredivisie CV besloten de verandering een jaar te vervroegen. Niet alleen de titel in de eerste divisie volstaat voor rechtstreekse promotie, maar ook de tweede plaats. En wie weet de derde of zelfs vierde plek op de ranglijst als de beloftenteams van PSV of Ajax bijvoorbeeld bovenin meedraaien. 

Derde

Met de extra promotieplaats stijgen de kansen van NAC op een snelle terugkeer. Tegelijkertijd neemt de druk toe om het rampjaar in de eredivisie meteen ongedaan te maken. In 1966 (3e), 1984 (3e), 1993 (3e) en 2017 (5e) meldde NAC zich in de eredivisie na een vlekkeloze tocht door de nacompetitie zonder ook maar een wedstrijd te verliezen. De omweg van de play-offs zou in het nieuwe format overbodig zijn, mits het tweede wordt of achter een of meerdere van de vier beloftenteams eindigt. De derde plek uit 1966, 1984 of 1993 zou in het heden dus kunnen volstaan om zonder de nacompetitie door te stoten naar de eredivisie.

De laatste drie jaar wisten Jong PSV (4e, 5e en 3e) en Jong Ajax (2e, 1e en 11e) bijna structureel in de top vijf van de eerste divisie te finishen. Een plek bij de eerste vier kan in theorie dus volstaan voor directie promotie, omdat de beloftenteams Jong PSV, Jong Ajax, Jong AZ en Jong FC Utrecht volgens de reglementen niet mogen promoveren. In het seizoen 2016/2017 werd NAC in de eerste divisie vijfde achter VVV, Jong Ajax, Cambuur en Jong PSV. Een jaar eerder finishten de Bredanaars als derde achter Sparta en VVV.  

KNVB

Hoewel de KNVB woensdag nog een slag om de arm hield, meldde de Eredivisie CV al dat met ingang van komend seizoen (2018/2019) de nummers 17 en 18 van de eredivisie degraderen en de bovenste twee clubs van de eerste divisie dus promoveren. Hoe de nacompetitie met de nummer zestien van de eredivisie en de eerste divisieclubs eruit komt te zien, is nog niet duidelijk. Daar wordt nog een ei over gelegd. 

 1. Technisch directeur Van Den Abbeele: ‘Kapitaal NAC moet op het veld staan’
  PREMIUM
  Interview

  Technisch directeur Van Den Abbeele: ‘Kapitaal NAC moet op het veld staan’

  Het was een drukke zomer, zegt Tom Van Den Abbeele. Tijd om de balans op te maken met de technisch directeur van NAC. ,,Ik had niet verwacht 45 transfers (19 inkomende, 26 uitgaande, red.) te moeten doen. Uiteindelijk is iedereen te koop als de juiste prijs wordt geboden, maar een groot verloop bemoeilijkt het wel om beleid te maken. Het ideale scenario is vijf weg en vijf nieuwe spelers met in iedere linie een echte versterking.”

Poll

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

 • Ja (81%)
 • Nee (19%)
1703 stemmen