Volledig scherm
Peter van de Merwe (1942-2016). © Marcel Otterspeer/het fotoburo

Oud-doelman van NAC en Oranje 'Bredase zwarte panter' Peter van de Merwe overleden

SINT WILLEBRORD - In zijn woonplaats Sint Willebrord is Peter van de Merwe woensdagmiddag overleden. De 74-jarige oud-doelman van NAC en het Nederlands elftal was al meer dan een jaar ernstig ziek. Hij leed aan longvlieskanker.

Na een opname vorige week in het ziekenhuis, ging zijn situatie snel achteruit. "Hij heeft de laatste tijd veel pijn gehad, maar gelukkig is hij gewoon rustig in zijn slaap overleden", zegt zijn dochter Monique.

Peter van de Merwe geldt voor veel NAC-fans als de beste keeper die de club ooit gehad heeft. In de jaren zestig groeide hij ooit tot een populaire doelman, die bekend stond om zijn stijlvolle reddingen en onverschrokken ingrijpen. "Daardoor was ik wel veel geblesseerd", zei hij eens. Het aantal interlands bleef er door steken op vijf.

In 1962 maakte hij op 20-jarige leeftijd onder bondscoach Elek Schwartz zijn debuut in Oranje in de (gewonnen) wedstrijd tegen Noord-Ierland. Van de Merwe kwam later dat jaar ook nog in actie tegen Noorwegen, Nederlandse Antillen, Belgie en Zwitserland. Vanwege een handblessure stokte zijn interlandcarriere.

Een enkelblessure luidde uiteindelijk in 1970 het te vroege einde van zijn carrière in. Bij Van de Merwe werd reuma geconstateerd. In de jaren erna bleef hij achtervolgd worden door lichamelijke tegenslagen. Zo belandde hij een tijdje in de rolstoel toen hij tijdens een hernia-operatie werd getroffen door een bacteriele infectie.

43 jaar geleden verhuisde Van de Merwe naar Sint Willebrord, het dorp van zijn vrouw Ria. Hij werkte er negen jaar als beheerder van de sporthal en was vervolgens nog jarenlang als conciërge op het Munnikenheide college in Rucphen.

Peter van de Merwe wordt volgende dinsdag gecremeerd in Roosendaal. De afscheidsdienst begint om 14.30 uur.

BN DeStem ging pas enkele weken geleden langs bij Van de Merwe. Dat leverde een aangrijpend gesprek op.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP