Peter Hyballa.
Volledig scherm
Peter Hyballa. © BSR Agency

Ongeloof bij NAC-trainer Hyballa: ‘Misschien besmetten wij in Leeuwarden gezonde mensen’

,,Uit menselijk oogpunt vind ik dat Cambuur - NAC en eigenlijk alle voetbalwedstrijden in Nederland moeten worden afgelast.” Dat zegt Peter Hyballa, de trainer van NAC die op donderdag om twee uur ‘s middags er nog steeds vanuit gaat dat hij vrijdag met zijn spelers in de bus stapt naar Leeuwarden terwijl het aantal coronapatiënten in Noord-Brabant (273) en Breda (42) blijft stijgen.

,,Ik zei het net tegen onze kok: Misschien gaan wij in Leeuwarden gezonde mensen besmetten. Ik bedoel: het kan zomaar dat je een coronaduel hebt tussen iemand met corona en iemand zonder corona.” Hyballa merkt aan zijn spelers dat de voorbereiding anders verloopt dan normaal het geval is. ,,De spelers zeggen: Het kan toch niet zijn dat wij morgen tegen Cambuur spelen? Als ik door Breda loop, zie ik dat de stad in een ghost town (spookstad) verandert.”

Hyballa snapt er weinig meer van. Ook hij heeft meegekregen dat minister-president Mark Rutte maandag Brabanders heeft opgeroepen thuis te blijven. ,,Maar wij gaan wel naar Leeuwarden, beetje vreemd toch? Als de experts aangeven dat er geen massa-evenementen mogen worden gehouden, dan moet er ook een streep door de voetbalwedstrijden. Ik kan corona niet pakken: wat is dit nu? Wat gebeurt er nu? Het is net een sciencefictionfilm”, zegt Hyballa. 

Stilleggen

,,Na de training kregen wij vandaag te horen dat Real Madrid in quarantaine is gegaan vanwege een coronageval. Dat is de grootste club van de wereld. Een speler van Juventus is positief getest op corona.” Als Hyballa om zich heen kijkt en ziet dat vrijwel alle competities in West-Europa tot nader orde zijn uitgesteld, komt hij tot de volgende conclusie: ,,De eredivisie en de eerste divisie twee weken stilleggen en de wedstrijden van de nationale teams (26-29 maart) schrappen, omdat veel spelers dan de halve wereld overvliegen tijdens de interlandperiode. Pas in april weer kijken of je kan voetballen. Net als in Italië.”

Poll

Wat te doen met de eerste divisie?

Wat te doen met de eerste divisie?

  • Wachten totdat er weer gevoetbald kan worden (32%)
  • Per direct stoppen (68%)
434 stemmen