Volledig scherm
Chiro Ntoko. © Pro Shots

Ntoko in Slowakije: Op straat word ik continu nagekeken

Achttien spelers kwamen, achttien spelers vertrokken. Het was wederom een drukke zomer bij NAC waar spelers, een uitzondering daargelaten, amper nog langer dan twee jaar voor de club uitkomen.

Voetballers zijn als scholieren die de middelbare school verlaten na hun eindexamen. Een ieder volgt zijn eigen pad en vliegt uit op zoek naar nieuwe uitdagingen, naar een nieuw leven. Aan het woord zijn drie van de achttien vertrokken NAC-spelers.

Chiro Ntoko

Ondanks de waslijst aan blessures zat de vriendelijke reus niet verlegen om aandacht. Dat hij aan het eind van de zomer opdook in het stadje Senica (20.000 inwoners) in Slowakije is minder verrassend dan het lijkt.

,,De trainer van de club is een Nederlander, Ton Caanen. Mijn zaakwaarnemer heeft het allemaal geregeld. Uit de eerste divisie was er veel interesse, maar ik was toe aan iets anders. Ik heb heel mijn leven al in Nederland gespeeld, terwijl ik een persoon ben die graag nieuwe avonturen beleeft. Omdat ik de afgelopen maanden voor mezelf getraind heb, ben ik eerst drie dagen op proef geweest. Ze wilden kijken of ik fit was. Logisch, want ik heb veel spierblessures gehad. Toch heb ik nooit aan stoppen gedacht. Ik hoop in Slowakije mijn oude niveau weer te halen. Op straat word ik continu nagekeken. Ze zijn niet gewend om donkere mensen te zien. Dat is wel apart, verder gebeurt in Senica niet zoveel."

Bart Meijers

Als enige van het kwintet aan Helmond Sport verhuurde spelers, heeft Bart Meijers ervoor gekozen om zich in Helmond te settelen.

,,Ik woon voor het eerst op mezelf en krijg er veel verantwoordelijkheden bij. Zonder file is het een uurtje rijden, maar ik had geen zin om iedere dag te reizen. Koken gaat prima, een wasje draaien ook. Deze stap vormt mij als mens. En zolang ik dertig tot veertig wedstrijden kan spelen, ben ik een blij man. Toch vond ik het best moeilijk om NAC te verlaten. Ik was graag voor mijn kans gegaan. Mounir El Allouchi en Grad Damen (beiden in het verleden door NAC aan Helmond Sport verhuurd, red.) adviseerden mij om het gewoon te doen. Of ik in de winterstop terug zou willen keren? Tja, op dit moment is dat geen thema. Aan de andere kant: hoe sneller, hoe beter. Tuurlijk hoor ik wel eens wat van supporters die mij graag terug zien komen, maar daar probeer ik mij voor af te sluiten."

Volledig scherm
Bart Meijers. © Pro Shots