Feest bij NAC.
Volledig scherm
Feest bij NAC. © ANP Sport
1
EINDE
3
  • Oussama Idrissi 65'
  • Mounir El Allouchi 35'
  • Robin Schouten 60'
  • Javier Noblejas 86'

NAC zorgt opnieuw voor daverende bekerstunt en staat in de halve finale

NAC staat in de halve finale van de beker. De ploeg van Peter Hyballa zorgde woensdag opnieuw voor een enorme stunt en schakelde na PSV nu ook AZ uit, 1-3.

Het ging deze week onder de supporters meer over Willem Weijs en Rogier Molhoek dan over de kwartfinale tegen AZ. Maar daar trok trainer Peter Hyballa zich niks van aan. Na het teleurstellende gelijkspel tegen TOP Oss van vrijdag boog hij zich over een tactisch plan om een van de best voetballende ploegen van de eredivisie, AZ, te ontregelen. Hyballa koos voor een vernieuwende variant met Nacho Monsalve als controleur op het middenveld en Jordan van der Gaag (links) en Arno Verschueren (rechts) op de flanken. Finn Stokkers was de enige spits.

Bekijk hier de samenvatting van AZ - NAC

NAC had zich tegen PSV in de achtste finale van het bekertoernooi dan wel als een stuntploeg laten zien, maar titelkandidaat AZ is van een andere orde. Bovendien had NAC nu niet het kolkende Rat Verlegh Stadion achter zich, maar was een winderig en matig gevuld AFAS Stadion het decor. Het bomvolle uitvak zorgde echter voor genoeg sfeer. De meegereisde supporters zagen dat het tactische plan van Hyballa werkte. De eerste grote kans was voor AZ – Myron Boadu schoot oog in oog met Nick Olij naast – maar NAC bleef verder defensief overeind én durfde te voetballen.

Een belangrijke rol was weggelegd voor Robin Schouten. De rechtsback hield Oussama Idrissi in bedwang en kon aanvallend vaak mee opkomen. Schouten kreeg na een halfuur ook dé kans op de 0-1. Maar de voorzet van Verschueren kwam op zijn mindere linkervoet: hij schoot in kansrijke positie naast. Maar dat maakte de bedrijvige verdediger – onder de ontslagen Ruud Brood zelfs tribuneklant – meer dan goed, vijf minuten later. Tien minuten voor rust bediende hij Mounir El Allouchi, die de 0-1 aantekende. Een verdiende voorsprong, aangezien Stokkers ook nog twee keer dreigend was.

Na rust had NAC het even moeilijk. Maar net nadat Nick Olij NAC had gered, bewees Schouten weer zijn waarde. Hij was na een uur spelen het eindstation van een gevaarlijke uitbraak over rechts, hield nu wel het hoofd koel en schoot de 0-2 binnen. Een stunt van wereldformaat leek in de maak. Maar de 1-2 van Oussama Idrissi – een wereldgoal van grote afstand - viel wel erg vroeg: vijf minuten later. AZ drukte NAC ver terug. Het werd overleven.

Het werd een slotfase om je vingers bij af te likken. Aan de ene kant een bal van Verschueren die van de lijn werd gehaald en een scrimmage met Stokkers en invaller Javier Noblejas, aan de andere kant een bal van invaller Sugawara op de paal. Bekervoetbal op zijn puurst. Het piepte en het kraakte achterin bij NAC, maar de verlossende 1-3 viel vier minuten voor tijd dankzij Noblejas. Daarmee lanceerde hij een waar volksfeest in het uitvak, waar het ‘Wij gaan Europa in’ al euforisch klonk. Daar is de in de competitie zo dolende ploeg nog maar twee overwinningen van verwijderd.

Opstelling NAC: Olij; Schouten, Van Hecke, Riera, Van Anholt; Verschueren, Haye (88. Azzagari), Monsalve (58. Rösler), El Allouchi, Van der Gaag (62. Noblejas); Stokkers.

  1. Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-speler Abdellaoui

    Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-spe­ler Abdellaoui

    Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond uitgebreid aandacht aan de aanslag op voormalig profvoetballer Yassine Abdellaoui. De voormalig speler van Willem II, NAC, Rayo Vallecano, NEC en De Graafschap werd op woensdagavond 6 februari 2019 om half 12 ’s avonds op de George Sliekerkade in Amsterdam onder vuur genomen door een onbekende schutter. Abdellaoui overleefde de aanslag op zijn leven, maar een jaar na de aanslag doet de politie nog altijd pogingen om de aanslagpleger te vinden.