Sydney van Hooijdonk
Volledig scherm
Sydney van Hooijdonk © BSR Agency
2
EINDE
1
  • Sam Lammers 69'
  • Mitchell van Bergen 90'
  • Menno Koch 81'

NAC wordt uit zijn lijden verlost en degradeert naar de eerste divisie

nabeschouwingDe martelgang van het lijdende NAC is dan eindelijk ten einde. Het uitgemergelde en verzwakte elftal dat wekenlang met kunstmatige beademing in leven is gehouden, heeft zondagmiddag het laatste restje eredivisiezuurstof uitgeblazen. Woensdag tegen PEC Zwolle vindt in het Rat Verlegh Stadion de avondwake plaats.

NAC waggelt in Heerenveen (2-1-nederlaag) als een volgevreten en futloze eend over het veld die zich laaft aan het lentezonnetje. Het is vaker gezegd: de onverschilligheid van deze generatie spelers is ondraaglijk en heeft een jaar lang de kenmerken van werkweigering. Lantefanterend banjeren de spelers richting de uitgang van de eredivisie. In niets zetten zij hun prietpraat ingekleurd met weinig gemeende teksten als ‘we vechten voor onze laatste kans’ en ‘het is een alles-of-niets wedstrijd’ om in daden. Tussen iets zeggen en iets doen zit een wereld van verschil.

El Allouchi
Volledig scherm
El Allouchi © BSR Agency

Als nummer achttien degraderen in de zwakste eredivisie sinds mensenheugenis met een spelersbudget van een kleine vier miljoen euro (hetzelfde als Willem II en Heracles bijvoorbeeld) exclusief de huurlingen van Manchester City is een huzarenstukje waar tot in de lengte der jaren over nagepraat zal worden. Het is een vooraf nooit verwachte prestatie die betiteld kan worden als een prestatie van wereldformaat. Een geregeld blunderende keeper, een bedroevend centraal duo geflankeerd door beperkte backs, plichtmatig spelende middenvelders zonder scorend vermogen, amper vitale aanvallers en een waslijst aan blessures; dat is het NAC van 2018/2019.

Het passeren van Mitchell te Vrede tegen Heerenveen past in de teloorgang van NAC in een vreugdeloos seizoen. Voor de winterstop negen goals voor de clubtopscorer, erna eentje. Trainer Ruud Brood, die de gewenste ommekeer niet heeft kunnen realiseren, zet zondagmiddag Mikhail Rosheuvel in de spits met daarachter Giovanni Korte, Ramon Pascal Lundqvist en Mounir El Allouchi. Vlak voor de verdediging heeft Anouar Kali gezelschap gekregen van Grad Damen die tegen Feyenoord nog als centrale verdediger wordt ingezet. Korte krijgt vlak na rust een uitgelezen mogelijkheid op de 0-1. Zoals zo vaak, of eigenlijk bijna altijd, faalt hij in de afwerking.

Doorstart

Van de twintig spelers die Brood meeneemt naar Friesland mogen alleen de basiskrachten El Allouchi, Damen en Lundqvist en reserve Alex Gersbach aanspraak maken op een doorstart in de eerste divisie. Met de jonge bankzitters Karol Niemczycki, Jan Paul van Hecke en Sydney van Hooijdonk zal een plan van aanpak moeten worden opgesteld om te bepalen of ze elders gaan rijpen of bij NAC blijven en een serieuze kans krijgen. De overige dertien spelers, ook degene met doorlopende contracten, kunnen vertrekken uit Breda.

De 1-0 van Sam Lammers na zeventig minuten, voorafgegaan door Bredase schoten van Lundqvist (zijnet) en Damen (voorlangs) leidt warempel tot een laatste stuiptrekking. Helemaal als Menno Koch de gelijkmaker op het scorebord brengt en het dood gewaande elftal zich eventjes opricht. Als Mitchell van Bergen Heerenveen vlak voor tijd naar een 2-1-overwinning schiet, valt het doek. Twee jaar na de miraculeuze promotie is NAC terug bij af en zal de club vanaf de grond moeten worden opgebouwd. Een bitterzoete constatering en een trieste gang van zaken.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen