Volledig scherm
ANP

NAC wil snel een nieuw financieel plan presenteren

BREDA - Achter de schermen werkt NAC aan een plan om met behulp van sponsorgeld de jeugdopleiding van een financiële impuls te kunnen voorzien.

NAC wil begin volgend jaar een plan presenteren om extra geld te genereren. De intentie is om het merendeel van dat geld aan de jeugdopleiding te besteden in een verhouding van 75/25 procent. Bij een nog nader te bepalen informatiebijeenkomst speciaal voor de sponsors, zal hen uitgelegd én gevraagd worden per sponsor 25.000 of 50.000 euro beschikbaar te stellen. Dat melden goed ingevoerde bronnen binnen de Bredase eerstedivisionist.

Alternatieven
De algemeen directeur van NAC, Justin Goetzee, gaf bij de bekendmaking van de jaarcijfers eind oktober al te kennen ‘hard bezig te zijn alternatieven te zoeken om niet afhankelijk te zijn van de aandeelhouders’. Dit seizoen verwacht de club een tekort van 700.000 euro te hebben op de begroting. Het nieuw vrij te komen geld zou echter niet gebruikt worden om gaten te dichten, is de officiële lezing.

Proefballon
Het plan staat nog in de kinderschoenen en is afkomstig van een van de aandeelhouders met een minderheidsbelang. Bij de aandeelhoudersvergadering eind oktober is de proefballon voorgelegd aan alle 21 aandeelhouders die sinds januari 2014 de eigenaren van de club zijn. De drie met een meerderheidsbelang en de achttien met een minderheidsbelang.

Rendement
Samen met NAC (directie en commerciële afdeling) onderzoekt een afvaardiging van de aandeelhouders nu de mogelijkheden in welke vorm het plan te gieten. Dat kan zijn op basis van sponsoring, een injectie van kapitaal of het opzetten van een (spelers)fonds. Over een mogelijk rendement voor de partijen die het geld inleggen, is nog niets bekend.

De werkgroep is bezig verschillende scenario’s tegen elkaar af te wegen. Daarbij wordt de regelgeving van de Nederlandse bond KNVB en de wereldvoetbalbond FIFA in acht genomen. Tegen de tijd dat NAC een duidelijk beeld heeft van wat wel en wat niet mag zal de werkgroep de boer op gaan. De insteek is om de ongeveer 450 sponsors die de club telt, te benaderen voor deelname aan het nieuwe financiële plan. Een markt die volgens de initiatiefnemers niet eerder op deze manier is aangeboord. Twintig sponsoren die 50.000 euro willen inleggen, zouden in theorie gezamenlijk één miljoen euro opleveren.

Levensader
Omdat het geld besteed moet worden voor de lange termijn, komen de initiatiefnemers automatisch uit bij de jeugdopleiding, die de levensader moet zijn van de club. Transfers van de zelf opgeleide Ronnie Stam en Nemanja Gudelj bijvoorbeeld hebben NAC de afgelopen jaren miljoenen opgeleverd. Met de nieuwe geldbron zouden de kosten voor de jeugdopleiding in de begroting gebruikt kunnen worden voor het versterken van het elftal. De gedachte is dat op die manier tevens aan de korte termijn gedacht wordt.
NAC hoopt tijdens de nieuwjaarsreceptie begin 2017 het plan wereldkundig te kunnen maken.

poll

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

  • Ja (34%)
  • Nee (37%)
  • Nog te vroeg om te zeggen (29%)
592 stemmen

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen