Monsalve en Van Hooijdonk
Volledig scherm
Monsalve en Van Hooijdonk © BSR Agency

NAC weet totaal niet waar het aan toe is

Betaald voetbalclubs willen duidelijkheid, maar tasten ook na woensdag volledig in het duister over de afloop van de competities. Bijna vier weken nadat de laatste wedstrijden zijn gespeeld, in het weekend van 6, 7 en 8 maart, weet niemand hoe het nu verder gaat met de eredivisie en de eerste divisie.

Terwijl woensdag het tennistoernooi Wimbledon, gepland voor de eerste twee weken van juli, van de kalender is gehaald, gaf de UEFA te kennen dat alle voetbalcompetities voor maandag 3 augustus moeten zijn afgerond. Gezien de omvang van het coronavirus lijkt dat een een onhaalbare kaart. Nog los van de vraag of het maatschappelijk verantwoord is. 

Gevoetbald wordt in Nederland pas als het RIVM zegt dat het veilig is. De adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezond en Milieu zijn leidend en de gezondheid staat voorop, stelt de KNVB. De sportaccommodaties zijn op last van de overheid tot 28 april gesloten. NAC laat weten pas te reageren als er een concreet plan op tafel ligt, reageren op speculaties heeft geen zin.

3 augustus

Dinsdagavond hakte de voetbalbond wél de knoop door betreffende het amateurvoetbal dat per direct ten einde is zonder kampioenschappen, promoties en degradaties. De definitieve beslissing over de eredivisie en eerste divisie is dus andermaal uitgesteld. Eerst moest het seizoen 2019/2020 voor 30 juni zijn afgerond, inmiddels is de deadline verlegd naar 3 augustus. Terwijl de spelerscontracten toch echt op 30 juni eindigen.

De grootste voetballanden als Engeland, Spanje, Duitsland en Italië willen omwille van de televisiegelden, waar honderden miljoenen mee gemoeid zijn, kost wat kost hun competitie uitspelen. Bang als ze zijn voor de financiële gevolgen als de zendgemachtigden weigeren de tv-gelden uit te keren omdat er niet meer gevoetbald wordt. De UEFA wordt door de kapitaalkrachtigste Europese competities voor het blok gezet. En de KNVB blinkt uit in besluiteloosheid waardoor een club als NAC geen idee heeft wat het kan verwachten de komende weken.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen