Volledig scherm
© VI Images
0
EINDE
0

NAC verlaat eredivisie met doelpuntloos gelijkspel tegen PEC

nabeschouwingZelden zal een wedstrijd zo overbodig hebben aangevoeld als de wedstrijd van NAC woensdagavond. In een meestentijds verdoofd Rat Verlegh Stadion, waarin akelig veel blauwe stoeltjes zichtbaar zijn, sluit de Bredase club tegen een ongeïnspireerd PEC Zwolle (0-0) een lamentabel seizoen in stijl af.

Het schakelprogramma van FOX Sports, alle duels worden op de laatste speeldag gelijktijdig gespeeld, heeft nauwelijks aandacht voor de uitgeleide van de Parel van het Zuiden. ‘We schakelen voor het eerst naar Breda, daar is een heel uur nog niets gebeurd.’ De doorgaans enthousiaste commentator Koert Westerman lurkt onophoudelijk aan zijn sigaret en doet net als zowat iedereen op de vier tribunes doet: gapen, geeuwen en verveeld voor zich uitstaren. ‘We zijn er bij-na, we zijn er bij-na, maar nog niet helemaal’, neuriet de B-Side in de 66ste minuut. Aan galgenhumor geen gebrek.

Dezelfde elf als zondag in Heerenveen doen drie dagen later het eredivisielicht uit in Breda. Wanneer NAC weer op de vertrouwde zaterdagavond mag spelen, de eerste divisie heeft de vrijdag en maandag als vaste speeldagen, is de ultieme vraag waarvoor op korte termijn geen antwoord te formuleren is. En wie NAC vanaf augustus naar de top van de eerste divisie moet brengen, blijft nog even in het ongewisse. Eerst maar eens de salarishuishouding saneren en de doorlopende contracten (cash) afrekenen van spelers die alle krediet verspeeld hebben. Zij hoeven op nul clementie te rekenen van alles wat NAC lief heeft. Een doorstart een trede lager met Pele van Anholt, Menno Koch, Anouar Kali, Mikhail Rosheuvel en Gervane Kastaneer is voor niemand goed. Niet voor de spelers, niet voor de club.

Positief nieuws is woensdag dat Ruud Brood het talent Yassine Azzagari alvast zijn debuut gunt. Een fijnbesnaarde jongeman van zeventien jaar nog maar die in de rust Kali aflost. Een wissel vol met symboliek; de duurbetaalde verbindingsspeler die een vet contract onder de neus geschoven kreeg van de vorige directie, maar louter teleurstelde ruimt het veld voor een gemotiveerde jongen uit de onder 19.

Vijf, vier, drie, twee, een…’, telt het publiek in koor af voordat het net voor het laatste fluitsignaal de spelers uitwuift door ze ‘Houdoe en bedankt’ toe te bijten. Bij de publieke tuchtiging tijdens de gebruikelijke ereronde krijgen de spelers, alleen Greg Leigh en Sydney van Hooijdonk worden eventjes toegezongen, te horen dat ze zich kapot moeten schamen. Wat een seizoen, wat een ongelofelijke puinhoop is het geweest. Dit NAC, met een schamel totaal van 23 punten, komt degradatie meer dan toe. Iedereen is toe aan frisse wind in de eerste divisie. Deze zomerstop komt geen minuut te vroeg. 

Poll

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

Verdient Van Hooijdonk een kans in de NAC-basis?

  • Ja (82%)
  • Nee (18%)
1368 stemmen