Volledig scherm
Karol Mets. © BSR/SOCCRATES

NAC verdient tenminste drie ton aan verkoop van Karol Mets aan AIK

Niemand bij NAC die treurt om het vertrek van Karol Mets. Een speler die als een klein kind stampij maakte en uiteindelijk zijn zin kreeg omdat het Zweedse AIK Fotboll bereid was om de portemonnee te trekken.

Geen speler die het begrip broodvoetballer beter symboliseert dan Karol Mets. Midden in de doodstrijd van een roemruchte club denkt de Est enkel en alleen aan zichzelf. Alsof de rest de moord kan stikken. Dat NAC, met interim-directeur Nicole Edelenbos en afzwaaiend manager jeugdopleiding Tim Gilissen in de frontlinie, aan de onderhandelingstafel een bedrag van minstens 300.000 euro los peutert voor een huis-tuin-en-keukenvoetballer is een prestatie van formaat.

Een bijna twee weken durende klucht is donderdag beslecht met een transfer die voor alle partijen de oplossing is. Een verongelijkte speler die na het verliezen van zijn basisplaats zijn hakken in het zand zet versus een club in nood die volledig is uitgekeken op de desbetreffende speler. Opmerkelijk is dat de Zweedse landskampioen AIK Fotboll een bedrag over heeft dat tenminste het drievoudige is van wat NAC in 2017 voor hem betaalde. Destijds maakten de Bredanaars ongeveer een ton over aan Viking FK om Mets over te nemen. De transfersom die NAC twintig maanden later incasseert, kan nog oplopen dankzij bonussen. Daarnaast heeft het een doorverkoop percentage bedongen.

De 25-jarige Mets zette gisteren zijn krabbel onder een overeenkomst die hem tot en met 31 december 2021 aan AIK bindt. Een Zweedse topclub die in Solna, een voorstad van Stockholm, in een stadion acteert dat plaats biedt aan meer dan 50.000 toeschouwers. Komende zomer wil AIK via de voorronde plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League afdwingen. Sportief gezien gaat de verdediger er ontegenzeggelijk op vooruit, financieel waarschijnlijk ook. Terwijl NAC prima verdient aan een speler die ondanks 42 gespeelde wedstrijden nimmer heeft aangetoond een meerwaarde te zijn. Vooral in de opbouw schoot hij schromelijk tekort. Aanvankelijk wilde de technische staf Mets niet laten gaan in deze cruciale fase van het seizoen. Omdat AIK bereid was het verlangde bedrag over te maken, heeft het de opstandige speler alsnog zijn zin gegeven.

Manchester City

Het vertrek van de Est is andermaal de bevestiging dat onbeduidende derderangs buitenlandse spelers uit de scoutingdatabase van Manchester City, zoals Mark Birighitti, Shane O’Neill, Greg Leigh, Fisayo Adarabioyo en Mets, weinig betrokkenheid voelen met NAC en in niets beter zijn dan spelers van eigen bodem.

Met de tonnen die NAC ontvangt voor de Est kan het talentvolle jeugdspelers als Jan Paul van Hecke, Sabir Agougil en wellicht Mohamed Amissi vastleggen. Mag de topscorer van Jong NAC, Skender Loshi, hopen op een eerste contractje en zou het niet onverstandig zijn van Edelenbos en Gilissen om spits Mitchell te Vrede een aanbieding te doen om zijn aflopende verbintenis te verlengen.

De kleurloze broodvoetballer Mets zal vooral herinnerd worden om de weinig chique manier waarop hij NAC verliet. Hij maakte zich in twee weken volledig onmogelijk en mag blij zijn dat AIK Fotboll hem een kans geeft.

Poll

Wie moet de nieuwe trainer van NAC worden?

  • Erwin Koeman (18%)
  • Robert Maaskant (5%)
  • Alfons Groenendijk (5%)
  • Maurice Steijn (18%)
  • Kees van Wonderen (31%)
  • Jurgen Streppel (8%)
  • Iemand anders (14%)
7781 stemmen