Volledig scherm
© Pro Shots

NAC te afhankelijk van clubtopscorer Dessers

BREDA – Tegen VVV overtuigde de verdediging van NAC voor het eerst dit seizoen. Wat nu ontbreekt is meer scorend vermogen. Het elftal van trainer Marinus Dijkhuizen is te afhankelijk geworden van Cyriel Dessers.

De verdediging van NAC straalde vrijdag tegen VVV voor het eerst iets van stabiliteit, rust en kracht uit. Tot hier en niet verder. Niettemin leverde de derde nul van dit seizoen slechts een punt op. Evenals tegen FC Den Bosch. Daarmee wordt het andere grote probleem van NAC meteen zichtbaar: het gebrek aan creativiteit en scorend vermogen.

Killer
Dertien verschillende doelpuntenmakers telt NAC. Elf daarvan hebben één streepje achter hun naam staan. Alleen Cyriel Dessers met negen en Giovanni Korte met drie scoorden meer dan een keer. Je moet er niet aan denken dat de Belg wegvalt met een blessure. Dan zijn de problemen niet te overzien. NAC is te afhankelijk van Dessers. Hij is de enige die op structurele basis beslissend is met negen doelpunten, keurig verdeeld over negen wedstrijden, en vier assists. Toch beklijft het gevoel dat de clubtopscorer, ondanks de progressie die hij maakt, te veel kansen nodig heeft om te scoren. Tegen VVV had hij in de tweede helft, na een prachtige aanval, dé kans op de winnende. Zijn inzet ging net naast. „Cyriel is altijd onderweg en creëert kansen voor zichzelf, maar moet vaster worden in zijn afwerking. Nog meer een killer worden”, zegt trainer en voormalig spits Marinus Dijkhuizen.

Bij het samenstellen van de selectie zijn te weinig doelpunten gekocht. Tegen de mindere goden is dat vooralsnog geen onoverkomelijk probleem gebleken. 15 van de 25 treffers van NAC dit seizoen werden gemaakt tegen Jong FC Utrecht, RKC, Fortuna Sittard en FC Oss. Wedstrijden die allemaal gewonnen werden. Tegen hoger geklasseerde teams heeft NAC meer moeite het net te vinden. Dijkhuizen: „Het scorend vermogen is aan de dunne kant. Dat baart me zeker zorgen.”

poll

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

  • Ja (34%)
  • Nee (37%)
  • Nog te vroeg om te zeggen (29%)
597 stemmen

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen