NAC-supporters zijn 'absurde buscombi's' zat en gaan als protest agenten knuffelen

BREDA - Supporters van NAC zijn alles behalve blij met de zogenaamde buscombi's. Veel liever gaan ze op eigen vervoer naar wedstrijden. Fanzine De Rat roept op tot een ludiek protest: agenten knuffelen in Eindhoven.

"Tijd om de spandoeken en spreekkoren weer eens op te poetsen", aldus de oproep op De Rat. "We gaan demonstreren op vrijdag 9 december in Eindhoven." Dan speelt NAC de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Supporters van NAC mogen alleen met een buscombi naar Eindhoven afreizen en dat zijn ze beu. 

Zo'n buscombi houdt in dat supporters gezamenlijk per bus naar de stad van de uitwedstrijd moeten reizen en niet met eigen vervoer mogen komen. Zo'n regeling wordt opgelegd door de burgemeester van de stad waar NAC te gast is, op basis van een risicoanalyse van de politie. 

Volgens de NAC-fans wordt die buscombi te pas en te onpas opgelegd. "De ene absurde buscombi is nog niet voorbij of de volgende staat alweer op de agenda. We dachten dat een combi naar een lege ArenA het absolute dieptepunt was, maar nu krijgen we er vanuit de regio Eindhoven gewoon nog drie om de oren gesmeten. Op basis van budgettaire overwegingen, want naar vermeend risico wordt toch niet gekeken", luidt het statement van De Rat.

Dus is het tijd voor protest. Ludiek protest, welteverstaan. De Rat heeft bij de gemeente Eindhoven al een kennisgeving ingediend. "We gaan laten zien dat we te vertrouwen zijn. Dat doen we door alle agenten, die vast wel komen, te knuffelen." Dus onder het mom van 'een brave vent knuffelt een agent'. Dat gaan de NAC-supporters doen op het Ton Smitspark, een paar honderd meter verwijderd van het gebied rondom het stadion waar een Algemene Plaatselijke Verordening geldt: dus waarin strikte maatregelen genomen kunnen worden.

De demonstratie moet tussen 17.30 en 19.30 uur plaatsvinden, de wedstrijd begint om 20.00 uur. De Rat verwacht dat er tussen de 75 en 375 'knuffeldemonstranten' op de been zijn. 

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen