Ivan (rechts) en Luka Ilic
Volledig scherm
Ivan (rechts) en Luka Ilic © BSR Agency

NAC op eigen verzoek vrij tijdens interlandperiode

NAC is een van de zeven teams in de eerste divisie die hebben aangegeven niet te willen spelen tijdens interlandperiodes. Daardoor hoeft het Ivan en Luka Ilic niet te missen als ze worden opgeroepen voor Jong Servië.

Geen eerste divisie op vrijdag vanwege het het EK kwalificatieduel Duitsland - Nederland, wel drie wedstrijden op zaterdag en drie wedstrijden op zondag. NAC is echter vrijgesteld, evenals zes andere teams omdat ze daartoe voorafgaand aan het seizoen bij de voetbalbond een verzoek hebben ingediend.

Het is een uitvloeisel van de heisa van vorig seizoen rond Sparta en FC Twente die spelers, doorgaans talentvolle en derhalve belangrijke basiskrachten, moesten afstaan aan Nederlandse vertegenwoordigende (jeugd-)teams terwijl ze zelf competitieverplichtingen hadden. De KNVB heeft geleerd van die stressvolle situatie en de clubs de mogelijkheid geboden aan te geven of ze wel of niet in actie willen komen als ontmoetingen van nationale landenteams op het programma staan.

Het gedegradeerde NAC heeft gebruikgemaakt van de nieuwe regel waardoor Ivan (1 goal) en Luka Ilic (2 goals en 2 assists) met een gerust hart op pad kunnen met Jong Servië zonder een wedstrijd te hoeven missen van hun club. Ook De Graafschap, NEC, Jong Ajax, Jong PSV, Jong AZ en Jong FC Utrecht hebben gevraagd om uitgeroosterd te worden, waardoor zeven eerste divisieteams vrij zijn in de aankomende interlandperiode.

Drie dagen

Het gevolg is dat Jong AZ - NAC (16 september) drie dagen na de thuiswedstrijd met Jong FC Utrecht (13 september) gespeeld wordt. De Graafschap thuis (21 oktober) volgt kort op FC Eindhoven uit (18 oktober), omdat het weekeinde van 12/13 oktober in het teken staat van interlandvoetbal.

De Bredase club hoeft daardoor niet te vrezen dat het de Ilic broers niet kan inzetten als Servië een beroep doet op hun vaderlandsliefde.

Bekijk hier de laatste aflevering van Clubwatchers 

Poll

Wat te doen met de eerste divisie?

Wat te doen met de eerste divisie?

  • Wachten totdat er weer gevoetbald kan worden (33%)
  • Per direct stoppen (67%)
945 stemmen