NAC greep eerder dit seizoen thuis tegen NEC een periodetitel.
Volledig scherm
NAC greep eerder dit seizoen thuis tegen NEC een periodetitel. © BSR Agency

NAC mag blijven hopen op play-offs

NAC speelt maximaal drie in plaats van zes wedstrijden in de play-offs, mocht het seizoen worden afgemaakt.

In het voorkeursscenario van de KNVB blijft de play-offs om promotie gehandhaafd, maar wél in een afgeslankte vorm. In plaats van een uit- en thuiswedstrijd wordt het bekerformat toegepast met in ieder van de drie ronden een knock-outwedstrijd. Dat hebben de clubs uit de eerste divisie gisteren te horen gekregen van de voetbalbond.

Het thuisvoordeel wordt bepaald aan de hand van eindstand van de reguliere competitie. Dat betekent dat de laatste negen wedstrijden niet helemaal om des keizers baard zijn voor NAC. De huidig nummer 5 van de eerste divisie moet dus zorgen dat het nummer 3 FC Volendam, nummer 4 Jong Ajax telt niet mee, achterhaalt om in een later stadium van de play-offs het thuisvoordeel te hebben. Het verschil bedraagt vier punten.

Best denkbare scenario

In het best denkbare scenario speelt NAC in de kwartfinale, halve en finale drie thuiswedstrijden. In het slechtste geval zijn het drie uitduels ervan uitgaande dat de mannen van Peter Hyballa op het juiste moment pieken. Als tegen die tijd supporters weer welkom zijn, worden de recettes keurig over beide clubs verdeeld. Zoals dat in het bekertoernooi gebruikelijk is. Seizoenkaarthouders van NAC, mits het seizoen daadwerkelijk wordt afgemaakt, zullen losse kaartjes moeten kopen voor de nacompetitie. Hoewel de kans klein is, zou drie keer een uitverkocht Rat Verlegh Stadion (19.000 toeschouwers) een financiële opsteker zijn.

In het meest voor de hand liggende draaiboek, wedstrijden zonder publiek, mist periodewinnaar NAC de begrote opbrengsten uit de eerste ronde (kwartfinale) van de play-offs. Het begin maart gestopte seizoen zou op 19 juni hervat moeten worden en eindigt in het weekend van 26 juli om daarna in een ruk door te gaan naar de play-offs. Half mei zouden de clubs, als het RIVM en overheid toestemming geven, op hun sportcomplexen in groepsverband kunnen gaan trainen. Op z’n vroegst op 21 april wordt meer duidelijk als de eerstvolgende update van het kabinet gepland staat.

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3515 stemmen