NAC maakt Manchester City-spelers warm voor buitenlandstage

BREDA - Een nieuwe lichting spelers uit het beloftenteam van Manchester City maakt kennis met NAC. Vijf spelers bezochten onlangs een wedstrijd van de Bredase club.

Volledig scherm
Rodney Kongolo © Pro Shots

Terwijl de ontknoping van dit seizoen zijn climax nadert, probeert NAC een nieuwe lichting spelers van Manchester City warm te maken voor een jaar buitenlandstage in Breda. Verdediger Cameron Humphreys, de middenvelders Rodney Kongolo en Paolo Fernandes en de aanvallers Thierry Ambrose en Isaac Buckley zijn reeds ingevlogen voor een eerste kennismaking met de eerstedivisionist.

Het genoemde kwintet van de Elite Development Squad (EDS), het onder 23 team van de Engelse topclub, woonde de wedstrijd NAC - FC Oss (4-1) bij op 28 april. De spelers zaten op de tribune in het Rat Verleghstadion, zijn op het trainingscomplex in Zundert rondgeleid en hebben handen geschud met de technisch verantwoordelijken.

Met eigen ogen

Stijn Vreven toog op zijn beurt begin deze week naar Manchester om met eigen ogen de spelers aan het werk te zien tijdens een ingelast oefenduel. Het was voor de Belgische trainer de eerste keer sinds zijn aanstelling op 1 januari dat hij in Manchester op de ultramoderne Etihad Campus werd bijgepraat over het samenwerkingsverband tussen beide clubs.

Wat betreft het vijftal City-beloften dat momenteel is gestationeerd bij NAC, keert het grootste deel volgend seizoen waarschijnlijk niet meer terug. Linksback Ashley Smith-Brown en vleugelaanvaller Thomas Agyepong hebben niet aan de verwachtingen voldaan. Met David Faupala werd die conclusie in een eerder stadium getrokken en de aanvaller maakte in de winterstop al rechtsomkeert naar Manchester.

Buitenspeler Brandon Barker heeft zijn belofte van 'groot talent' nooit kunnen inlossen. Daarbij wordt hij sinds januari aanhoudend gekweld door blessures en is hij onder Vreven amper van waarde geweest. James Horsfield daarentegen is een degelijke back, maar geen sterkhouder of een onmisbare peiler. Eigenlijk is Manu Garcia de enige City-huurling die een meerwaarde heeft en het elftal daadwerkelijk beter maakt. De Spaanse spelverdeler heeft aangegeven het naar zijn zin te hebben bij NAC en serieus te overwegen om langer te blijven. De vraag is hoe realistisch dat is, aangezien Garcia over belangstelling niet te klagen heeft en hij te goed is voor nog een jaar eerste divisie of onderkant eredivisie.

Laatste woord

De aanwezigheid twee weken geleden van de nieuwe lading City-beloften in het Rat Verleghstadion betekent overigens niet automatisch dat zij volgend seizoen op huurbasis een jaar in Breda worden gestald. Het laatste woord is altijd en exclusief aan de spelers voorbehouden.

Als Humphreys, Kongolo, Fernandes, Ambrose en Buckley, om wat voor reden dan ook, besluiten af te zien van een jaar Nederland, moet NAC op zoek naar alternatieven binnen de EDS. Zo kreeg de Bredase clubleiding vorige zomer om uiteenlopende redenen nul op het rekest bij twee keepers en drie centrale verdedigers van het beloftenteam van City.

Cameron Humphreys

Nationaliteit: Engels
Positie: centrale verdediger
Leeftijd: 18 jaar
2016/2017: 21 wedstrijden (1 goal, 0 assists)

Rodney Kongolo

Nationaliteit: Nederlands
Positie: middenvelder
Leeftijd: 19 jaar
2016/2017: 20 wedstrijden (4 goals, 2 assists)

Paolo Fernandes

Nationaliteit: Spaans
Positie: middenvelder
Leeftijd: 18 jaar
2016/2017: 22 wedstrijden (11 goals, 5 assists)

Thierry Ambrose

Nationaliteit: Frans
Positie: spits
Leeftijd: 20 jaar
2016/2017: 8 wedstrijden (5 goals, 0 assists)

Isaac Buckley

Nationaliteit: Engels
Positie: vleugelaanvaller
Leeftijd: 19 jaar
2016/2017: 17 wedstrijden (5 goals, 2 assists)