Volledig scherm
Een opstootje tussen NAC-aanvoerde Menno Koch en Feyenoorder Tonny Vilhena. © BSR Agency

NAC krijgt in eigen huis pak slaag van Feyenoord

NabeschouwingNa de kansloze 0-4 thuisnederlaag tegen Feyenoord woensdagavond, is het - twee mirakels daargelaten - alleen nog de vraag wanneer NAC degradeert. Dat kan donderdag al zijn, als Excelsior op bezoek bij ADO Den Haag weet te winnen.

En anders blijft Breda nog twee tot drie weken in een soort van schijnonzekerheid. Alleen wanneer de ploeg van Ruud Brood z’n twee resterende duels (thuis tegen PEC en uit bij Heerenveen) weet te winnen en Excelsior twee keer verliest (tegen Heracles en AZ) mag NAC de play-offs nog in. Maar niemand die dat scenario als realistisch durft te betitelen aan het eind van dit dramatisch verlopen seizoen en niemand in Breda die daarop zit te wachten. Laat het 

Tegen het gehavende Feyenoord kwamen de Bredanaars in de stromende regen slecht uit de startblokken. Van Persie, Jörgensen en Berghuis ontbraken, maar de bezoekers stormden direct naar voren. Tussen schoten op de lat van Tony Vilhena en Tyrell Malacia door, zette Jeremiah St. Juste Feyenoord na elf minuten op voorsprong. Grad Damen liet zich de bal op rand zestienmetergebied ontfutselen, St. Juste profiteerde: 0-1.

Na het openingskwartier mocht NAC zich gelukkig prijzen dat het slechts tegen een kleine achterstand aankeek. De thuisploeg kon aanvallend geen potten breken. Het weer massaal toegestroomde publiek stelde zich tussen wat gefluit over de het weer tegenvallende spel nog enigszins tevreden met een paar tackles en slidings.

Van Leer blundert

Ondanks alles leek NAC met 0-1 de rust te halen, tot Benjamin van Leer in de 45ste minuut de bal na een ongevaarlijk schot van Dylan Vente tussen zijn handschoenen door liet glippen: 0-2. Daarmee was ook het laatste restje spanning wel verdwenen.

Tijdens de rust kon de B-Side wél juichen toen een vertegenwoordiger van DIA raak schoot bij het latjetrappen, waarmee hij 1.250 euro voor zijn club verdiende. Tenminste nog iemand in het NAC-kamp die de bal daar wist te krijgen waar hij het bedoelde…

Twee wissels in de rust bij NAC: Mitchell Te Vrede en Mikhail Rosheuvel werden vervangen door Sydney van Hooijdonk en Sullay Kaikai. NAC toonde iets meer bravoure in de tweede helft, maar een tegentreffer hing nooit in de lucht. Integendeel, Feyenoord maakte er in de 66ste minuut 0-3 van. Op aangeven van Vilhena kon Jens Toornstra afwerken. De NAC-fans antwoordden door keihard hun liefde voor hun club te betuigen met het lied ‘INAC, k hou van jou’. Uit volle borst werd minutenlang de liefde voor de eigen club bezongen. ‘De wereld zal nog niet vergaan, zolang de liefde blijft bestaan. Ja, de liefde voor voor ons eigen NAC

‘Ik spring voor NAC’

En na de 0-4 van Toornstra vier minuten later klonk massaal ‘Ik spring voor NAC’. De meegereisde Feyenoord-fans vonden het nodig om de nakende degradatie er in te wrijven: ‘Jingle bells, jingle bells, jingle all the way; iedereen kan voetballen, behalve NAC.’ De gekwelde achterban van de hekkensluiter liet zien over voldoende zelfspot te beschikken en zong net zo hard mee.

Door de overwinning in Breda verzekerde Feyenoord zich definitief van de derde plek in de eredivisie, die recht geeft op een plek in de derde voorronde van de Europa League komend seizoen. NAC mag het vrijwel zeker een niveau lager proberen, in de eerste divisie.

Van Anholt: ‘Het zat er geen moment in’