Volledig scherm
NAC viert een onverwacht feestje na de late overwinning. © BSR Agency
0
EINDE
1
  • Andrija Filipovic 90'+3'

NAC koploper na goal Filipovic in slotseconde

NAC heeft vrijdagavond in Oss de koppositie gepakt. Op bezoek bij TOP Oss leek de ploeg van Ruud Brood zich na een matige eerste helft stuk te lopen, maar invaller Andrija Filipovic besliste in extremis anders: 0-1.

Hoofdtrainer Ruud Brood koos in het Frans Heesen Stadion voor dezelfde startopstelling als een week eerder in de topper tegen Excelsior (2-1 zege). Dus opnieuw met topscorer Sydney van Hooijdonk, terwijl Jethro Mashart de geblesseerde aanvoerder Nacho Monsalve wederom verving. Het Spaanse duo Roger Riera-Javier Noblejas bemande het centrum van de defensie.

Bekijk hier de samenvatting van TOP Oss - NAC (premium). 

Bij de gastheren uit Oss stonden twee bekende gezichten in de basiself. Olivier Rommens maakte nog deel uit van de formatie van Stijn Vreven die promotie naar de eredivisie bewerkstelligde. Rick Stuy van den Herik vertegenwoordigde jarenlang de jeugdopleiding van NAC. Ook Gianni Tiebosch uit Etten-Leur (voormalig Unitas’30 Rood-Wit en Baronie) stond op het wedstrijdformulier, in afwachting van zijn debuut in het betaalde voetbal.

Olij op zijn post

Vermaakt werden de supporters de openingsfase geenszins. NAC had nauwelijks antwoord op de 3-5-2-formatie van het TOP Oss van trainer Klaas Wels. Daartegenover had de thuisploeg, buitens een paar kleine mogelijkheden, niet het vernuft de Bredanaars pijn te doen. Nota bene Rommens drukte voor het eerst af, zonder zijn voormalig werkgever pijn te doen. Daarnaast moest Nick Olij twee keer katachtig beide hoeken in na pogingen van Lars Hutten en Philippe Rommens.

De doelman, acterend tegen zijn vorige club, stond zoals immer op zijn post. Antwoorden van NAC bleven uit. Een afstandsschot van Verschueren (30 meter) in de handen van Ronald Koeman jr. en een minimale kans van Van Hooijdonk daargelaten.

Brood grijpt in

Na een half uur vond Brood het welletjes. Mashart werd op tactische gronden geslachtofferd ten faveure van Filipovic. Daardoor gingen de Bredanaars met een driemansachterhoede verder en ging de aanvallend ingestelde Kroaat de volledige linkerkant bestrijken. Mounir El Allouchi moest het ondertal in de as van het veld verhelpen.

Met succes, want na de wissel kreeg NAC de overhand. Luka Ilic was zelfs dicht bij de openingstreffer. De tot dan toe schier onzichtbare Serviër schoot na een rush van vijftig meter hard naast. Op slag van rust appelleerde Finn Stokkers voor een strafschop. De aanvalsleider werd in kansrijke positie naar de grond gewerkt, maar trof geen gehoor bij arbiter Nagtegaal.

Bij aanvang van de tweede helft pakte Brood meteen door. Van Anholt bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door de aanvallend ingestelde Robin Schouten. De druk werd mede dankzij de wissels opgevoerd, maar een kansenregen bleef nog altijd uit. Olij redde opnieuw adequaat na een kopstoot van Hutten, terwijl Ilic namens NAC de bal wederom nipt naast schoot.

Laatste troef

Na iets meer dan een uur spelen toverde Brood ook zijn laatste troef tevoorschijn. De onvoorspelbare Boussaid verving de opnieuw tegenvallende Stokkers. Bijna leek de wissel slecht uit te pakken, toen de kleine Belg zich eenvoudig aan de kant liet zetten. Olij hield zijn ploeg echter nog maar eens op de been met een geweldige reflex.

De 450 bezoekers van het uitvak veerden in de 72ste minuut op, toen Sydney van Hooijdonk mocht aanleggen voor een vrije trap. Het goudhaantje van de laatste weken schoot met scherp, maar zijn uitstekende poging stuiterde via de onderkant van de lat onfortuinlijk uit de goal.

Averij in periodestrijd

Het bleek de start van een offensief. NAC kreeg de thuisploeg steeds meer in de verdrukking en werd gevaarlijk via kopstoten van Filipovic en Van Hooijdonk. NAC drong in de slotfase nog wel aan, maar kon de trekker niet meer overhalen. Alles wees op een gelijkspel, maar een schot van Filipovic besliste anders. De Kroaat schoot NAC in de slotseconde naar de zege: 0-1. Daardoor is NAC nu koploper.

Opstelling NAC: Olij; Van Anholt (46. Schouten), Riera, Noblejas, Mashart (30. Filipovic); L. Ilic, Verschueren, I. Ilic, El Allouchi; Stokkers (64. Boussaid), Van Hooijdonk.