Volledig scherm
Mitchell te Vrede viert zijn goal. © Pro Shots/Marcel van Dorst
2
EINDE
1
  • Mitchell te Vrede 45'+1'
  • Arno Verschueren 84'
  • Bryan Linssen 72'

NAC knokt zich naar overwinning op Vitesse en verlaat laatste plaats

VideoOp een avond dat de spelers hun hele ziel en zaligheid in de strijd gooiden, heeft een hartstochtelijk NAC op knappe wijze Vitesse met 2-1 over de knie gelegd en daarmee tegelijkertijd de aansluiting met onderste ploegen gevonden.

Het team van Mitchell van der Gaag revancheerde zich daarmee voor de uitglijder in Groningen vorige week. Een uitglijder die Erik Palmer-Brown zijn plaats kostte. De Amerikaan werd gewisseld voor de weer herstelde Karol Mets. De op de training geblesseerd geraakte Jethro Mashart werd vervangen door Greg Leigh en niet Jurich Carolina, waarover de technische staf niet tevreden is. En dan was er nog het debuut van Pele van Anholt die tien minuten voor rust de uitgevallen Fabian Sporkslede moest aflossen. Koud in het veld maakte de rechtsback vervolgens alle hectiek rondom de videoscheidsrechter (VAR) van nabij mee.

VAR

In de slotfase van de eerste helft overrulede de VAR tot twee keer toe arbiter Allard Lindhout. Eerst beoordeelde de videoman vanuit het Replay Center in Zeist dat de overtreding van Arno Verschueren op Alexander Büttner, een actie die binnen de zestien begint en erbuiten eindigt, op de lijn van het strafschopgebied werd gemaakt. Geen vrije trap maar een strafschop ondanks dat het veel weg had van een schwalbe. Een gele kaart wordt er bijvoorbeeld niet uitgedeeld aan Verschueren. Navarone Foor zet zichzelf daarna voor schut door de penalty a la Panenka zeker twee meter over het doel te stiften.

Voorsprong

Het Rat Verlegh Stadion juicht alsof het zelf op voorsprong is gekomen. Drie minuten na de gemiste pingel, jaagt Mitchell te Vrede de bal aan de andere kant tegen de touwen. Buitenspel, zegt de grensrechter die het doelpunt afvlagt. Doelpunt, vindt de VAR terwijl Vitesse-doelman Eduardo klaarstaat om een doeltrap te nemen. Het is wat met die VAR. Het heeft ook iets kolderieks; het wachten op een seintje uit Zeist, het voor de tweede keer vieren van een doelpunt die even daarvoor is afgekeurd. Een beetje gek is het natuurlijk wel. Wat niet wegneemt dat de 1-0-voorsprong waarmee NAC de kleedkamer ingaat meer dan verdiend is. Doelpunt nummer zeven voor Te Vrede ook, dat alleen al is een prestatie van formaat. Eerder maakten Te Vrede en Leigh, beiden met een kopbal, aanspraak op de openingstreffer.

Meteen in de tweede helft is Leigh andermaal dicht bij een treffer en ziet Giovanni Korte zijn inzet op de vuisten van Eduardo belanden. Onder aanvoering van Martin Odegaard, de dribbelaar die vanaf rechts sluipenderwijs naar binnenkomt, dringt Vitesse aan zonder echt gevaarlijk te worden. In de 72e minuut is het wel raak als Bryan Linssen een voorzet vanaf rechts buiten bereik van Benjamin van Leer kopt die drie minuten later een tweede Arnhemse goal voorkomt.

Strijd

Op basis van de arbeidsethos en de energie die het in de wedstrijd legt, komt NAC de overwinning toe. Het stadion ontploft als Arno Verschueren alsnog het zo gekwelde elftal de derde zege van het seizoen bezorgt. De ingevallen Mounir El Allouchi legt een voorzet van Mikhail Rosheuvel netjes terug waarna de Belg kundig de keeper omspeelt, 2-1.

NAC doet daarmee de laatste plaats over aan De Graafschap dat eveneens elf punten na vijftien wedstrijden heeft, maar met een minder doelsaldo. NAC leeft weer, Breda haalt opgelucht adem. 

Bekijk hieronder de interviews met matchwinner Arno Verschueren en Pele van Anholt