Volledig scherm
Luka Ilic, Ivan Ilic, Boussaid en Dogan. © BSR Agency

NAC heeft dit kalenderjaar geen ruimte meer voor nog een misstap

NAC kwam niet in actie tijdens de interlandperiode, maar zakte wel twee plaatsen op de ranglijst en zag koploper Cambuur verder uitlopen. Vrijdag hervat het de competitie met een thuiswedstrijd tegen Jong Ajax.

Een duel dat van groot belang is voor NAC dat zondag van de vierde naar de zesde plaats is geduikeld na de zege van Go Ahead Eagles en het gelijkspel van Excelsior. De Bredase club betaalt ondertussen de rekening voor de neerwaartse spiraal waarin het terecht is gekomen met twee punten uit vijf wedstrijden. 

De realiteit is dat de periodekampioen met 24 punten is weggezakt in de grote middenmoot groep met Go Ahead (25), Excelsior (25), FC Volendam (24), NEC (23) en Almere City (22). Daarbij dient te worden opgemerkt dat NEC en NAC, evenals De Graafschap en de beloftenteams vrij tijdens interlandperiodes, nog een wedstrijd te goed hebben.

Perspectief

De komende vier weken tot aan de winterstop zijn in zekere zin cruciaal om de promotiekansen in leven houden. Het programma met Jong Ajax (thuis), Jong PSV (uit), MVV (thuis), Telstar (uit), FC Den Bosch (thuis) en FC Dordrecht (thuis) biedt voldoende perspectief. Achtereenvolgens de nummers 3, 17, 18, 10, 14 en 20 van de eerste divisie. De moeilijkste tegenstander, Jong Ajax, komt vrijdag dus naar het Rat Verlegh Stadion. 

Wil NAC uitzicht houden op directe promotie en het gat van negen en zes punten met respectievelijk Cambuur en De Graafschap niet verder laten oplopen, is het aan te raden om zes van de resterende zeven competitiewedstrijden te winnen in dit kalenderjaar. Gezien de sterkte van de tegenstanders geen onhaalbare kaart. 

En dan is NAC ook aan zijn stand verplicht om ten koste van derdedivisionist Sparta Nijkerk (uit) de derde ronde van de KNVB-beker te halen. Kortom, ruimte voor een misstap is er niet.

Stand bovenkant eerste divisie

1. Cambuur            15-33
2. De Graafschap 14-30
3. Jong Ajax           14-26
4. Go Ahead           15-25
5. Excelsior             15-25
6. NAC                      14-24
7. FC Volendam   15-24
8. NEC                      14-23
9. Almere City       15-22