Volledig scherm
© Pro Shots

NAC heeft 24 uur voor extra spits en om te snijden in selectie

BREDA – Tot aan maandagavond telde de spelersgroep van NAC nog altijd dertig man. Exclusief een jeugdspeler als Richelor Sprangers die vrijdag voor het duel met MVV was overgeheveld naar de selectie. De gewenste aanvallende versterking is een dag voor het sluiten van de transfermarkt evenmin gearriveerd.

De clubleiding heeft nog 24 uur voordat de transfermarkt dinsdag om middernacht sluit om overbodige spelers van de hand te doen en een extra centrumspits te strikken. Hoewel clubtopscorer, is Cyriel Dessers onder de nieuwe trainer Stijn Vreven allerminst onomstreden. Met twaalf goals en tien assists, alleen Cambuur-speler Hoefdraad bereidde meer doelpunten voor, is Dessers na Tom Boere (FC Oss) de meest waardevolle speler van de eerste divisie. Vreven wil en eist veel meer. Hij beoordeelt zijn aanvalsleider niet op diens cijfers, maar op zijn teamspel benadrukt hij steeds. En die is voor Vreven onder de maat. Een back-up voor Dessers is er niet. Fisayo Adarabioyo is gedegradeerd tot tribuneklant en van tiener Sprangers mag niet verwacht worden dat hij meteen bepalend is. Meer smaken zijn er niet.

Noodgedwongen posteerde Vreven vorige week tijdens de training Giovanni Korte in de punt van de aanval nadat Dessers met pijn in de onderrug het veld had verlaten. Nu de Belg vanwege zijn vijfde gele kaart vrijdag geschorst is tegen FC Den Bosch, zit Vreven met een dilemma. Sprangers voor de leeuwen gooien? De afgeschreven Adarabioyo een tweede kans geven? Of Korte van de vleugel halen? In zijn tweede periode bij ADO Den Haag heeft hij korte tijd in de punt van de aanval gespeeld. Een ideale oplossing is niet. Verre van.

Drie elftallen
Van het tiental spelers dat doorgaans op de tribune zit, wordt het een moeilijk verhaal weg te komen. Om de simpele reden dat ze nauwelijks wedstrijden hebben gespeeld in het betaalde voetbal. Ze staan pas aan het begin van hun profloopbaan. De kans dat zij bij een andere club in de eerste divisie minuten krijgen, is uiterst klein. Mede daarom heeft Vreven tot het einde van het seizoen bijna drie elftallen tot zijn beschikking waar hij uit kan kiezen. Een luxe, maar het kan ook problemen opleveren als ontevreden spelers uit de kruiwagen springen omdat ze vinden dat ze geen kans krijgen.

Tot op heden is alleen David Faupala vertrokken, de Fransman is teruggekeerd naar Manchester City. Terwijl ook Jeff Stans en Charni Ekangamene weg mogen. Stans heeft besloten om te blijven en huurling Ekangamene is nog steeds een NAC-speler.
Daar tegenover staat de komst van Chiro N Toko, James Horsfield en Manu Garcia. En nog is NAC dus eigenlijk niet uitgewinkeld gezien de wens om een extra aanvaller.