De 1-0 in beeld.
Volledig scherm
De 1-0 in beeld. © ANP Pro Shots
2
EINDE
0
  • Caner Cavlan 58'
  • Jafar Arias 88'

NAC gaat in Emmen af als een gieter

nabeschouwingDat doelman Benjamin van Leer de enige is die een voldoende haalt, zegt alles. NAC wordt in Emmen afgetroefd op wilskracht, karakter, mentaliteit , inzet, creativiteit en voetbalplezier. De nederlaag tegen de promovendus geeft aan dat de oprisping van de laatste weken, vijf punten uit drie duels, een incident is geweest.

De kelderkraker Emmen – NAC is in de eerste helft een kwelling voor het oog van de liefhebber. Hoogtepunt is het op tilt slaan van de LED boarding, een witte gloed flitst als een Drents noorderlicht door de volgepakte Oude Meerdijk. De wedstrijd is niet om aan te gluren. Het is al vaker gezegd, maar het keer op keer elkaar in de breedte toespelen van de bal over drie tot vier meter en daarmee ontlopen van de verantwoordelijkheden, dient geen enkel doel.

De enige keer dat Emmen-doelman Kjell Scherpen op de proef wordt gesteld, is na tien minuten als hij een pegel van Gianluca Nijholt pareert. De poetser op het middenveld die na een half uur op de bon gaat. Net terug van een schorsing en de kaartenverzamelaar heeft alweer een nieuwe bekeuring te pakken. Terecht ditmaal. Zijn zesde geel deze competitie en de vierde in de laatste vijf wedstrijden die hij speelde.

Bedroevend

Wat NAC laat zien in Emmen, is van een bedroevend niveau. Langer dan vijf seconden houdt het de bal nooit in bezit, behalve als de verdedigers elkaar op eigen helft angstvallig de bal toespelen zonder dat er druk wordt gezet door de tegenstander. In de tweede helft overtreft NAC zichzelf in negatieve zin; exemplarisch is de aanvalsopbouw van invaller Arno Verschueren. Zonder dat er iemand bij hem in de buurt is, levert hij een kwartier voor tijd de bal in bij een speler met wit-rood shirt. Pure armoede, het heeft weinig met voetbal op het hoogste niveau te maken.

Dat het dan slechts 1-0 staat, hebben de Bredanaars te danken aan Van Leer. Hij redt op schoten van Glen Bijl en Reuven Niemeijer, maar is na een uur spelen kansloos als Caner Clavan de bal uit een hoekschop, met hulp van Mitchell te Vrede, in het Bredase doel frommelt. Een verdiende treffer voor de Emmenaren die in tegenstelling tot de bezoekers wél iets proberen te maken van de tweede helft en met al hun beperkingen jacht maken op een doelpunt.

Kwaliteit

Trainer Mitchell van der Gaag kan aanvoeren dat hij Anouar Kali, Luka Ilic, Paolo Fernandes, Gervane Kastaneer en Robert Mühren mist vanwege blessures; een half elftal aan aanvallende ingestelde basisspelers. Dat neemt niet weg dat NAC zijn beperkingen zelf genadeloos blootgeeft als het de bal heeft. Het bevestigt andermaal dat het domweg kwaliteit tekort komt voor de eredivisie. Met dit elftal is handhaving onmogelijk.

De 2-0 van Jafar Arias vlak voor het einde is tekenend voor de staat van het elftal. Clavan komt vogelvrij door over links, Arias tikt eenvoudig binnen bij de eerste paal. De mandekkers Menno Koch en Erik Palmer-Brown zijn nergens te bekennen. NAC gaat af als een gieter in Emmen dat zijn eerste thuiszege ooit boekt in de eredivisie. Het gat tussen beide clubs is vijf punten in het nadeel van de Bredanaars.

FC Emmen – NAC 2-0: een wanprestatie van de buitencategorie die de spelers zich een voor een kunnen aanrekenen. Een dieptepunt.

  1. Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-speler Abdellaoui

    Opsporing Verzocht vraagt aandacht voor aanslag op voormalig NAC-spe­ler Abdellaoui

    Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond uitgebreid aandacht aan de aanslag op voormalig profvoetballer Yassine Abdellaoui. De voormalig speler van Willem II, NAC, Rayo Vallecano, NEC en De Graafschap werd op woensdagavond 6 februari 2019 om half 12 ’s avonds op de George Sliekerkade in Amsterdam onder vuur genomen door een onbekende schutter. Abdellaoui overleefde de aanslag op zijn leven, maar een jaar na de aanslag doet de politie nog altijd pogingen om de aanslagpleger te vinden.