Volledig scherm
© Pro Shots

NAC boekt dankzij transfer Tighadouini winst van 136.209 euro

BREDA – NAC heeft over het seizoen 2015/2016 een nettowinst geboekt van 136.209 euro. Dat is maandagavond bekendgemaakt tijdens de aandeelhoudersvergadering. De Bredase club dankt de kleine winst aan de transferopbrengst van Adnane Tighadouini die vorig jaar voor 1.2 miljoen euro werd verkocht aan Malaga. Daarvan ging 800.000 euro naar NAC. Zonder dat geld was de club op een fors verlies uitgekomen. Door de winst blijft NAC in de veilige categorie 2 van het licentiesysteem.

Omdat de transfer in de tweede week van juli werd afgerond, kon de opbrengst daarvan worden opgenomen in het nieuwe boekjaar dat steeds op 1 juli begint en 30 juni van het jaar erop eindigt. Daarnaast vielen de inkomsten uit ticketing (seizoenkaarten en losse verkoop) met zeven ton hoger uit dan begroot.

Ondanks dat NAC voor het vierde achtereenvolgende jaar een positief resultaat kan overleggen, met dank dus aan de incidentele baten, is de financiële positie minder rooskleurig dan die cijfers doen vermoeden. De club komt ieder jaar structureel een kleine miljoen euro tekort om de begroting (acht miljoen euro) sluitend te krijgen. Door de degradatie uit de eredivisie ontvangt NAC bijvoorbeeld een miljoen euro minder aan televisiegelden. Daarnaast zijn de sponsorinkomsten gedaald tot onder de vier miljoen euro. Ook dat is tenminste een miljoen euro minder dan in de eredivisie. En zelfs twee tot drie miljoen euro in de goede tijd een jaar of vijf geleden. Door de dalende inkomsten is het spelersbudget in twee jaar tijd meer dan gehalveerd van 3.6 miljoen naar 1.5 miljoen euro nu.

Voor het huidige seizoen (2016/2017) verwacht de directie van de club niet in acute liquiditeitsproblemen te komen. Een extra storting van 800.000 euro van vier aandeelhouders, waaronder de drie die gezamenlijk een meerderheidsbelang vormen, in september 2015 zorgt ervoor dat NAC ook een tweede jaar in de eerste divisie kan overleven. Zonder incidentele baten, zoals uitgaande transfers of de helpende hand van aandeelhouders, komt NAC in financiële problemen. De druk om te promoveren dit seizoen is groot. Zonder de storting van de aandeelhouders zou NAC een verlies draaien van 700.000 euro.

poll

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

NAC gaat de nacompetitie ontlopen

  • Ja (35%)
  • Nee (33%)
  • Nog te vroeg om te zeggen (32%)
164 stemmen

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen