Volledig scherm
© Pro Shots

NAC bewaart geduld op de transfermarkt

BREDA - De kop is eraf. De competitie is begonnen en over twee dagen wacht in Groesbeek Achilles’29-uit. Echter, nog niet alle beschikbare spelers zijn wedstrijdfit. De huurlingen uit Manchester hebben tijd nodig en achterin is de bezetting bij NAC flinterdun.

„Maar wij zijn niet in paniek hoor”, lacht Marinus Dijkhuizen tussen twee trainingen door. De trainer van NAC richt zich liever op wat hij wel tot zijn beschikking heeft.

Dijkhuizen bewaart de rust. Hij weet, naarmate de transferdeadline van 31 augustus nadert, zakt de prijs voor een speler. Zo redeneren veel clubs. NAC zoekt twee centrale verdedigers, een back die bij voorkeur links en rechts uit de voeten kan en twee aanvallers waarvan één breekijzer.

Het huishoudpotje van de Bredanaars is bijna op. Een kleine 100.000 euro heeft de club over om de selectie, die op dit moment uit 23 spelers bestaat, met 5 versterkingen van een kwaliteitsimpuls te voorzien. Van dat aantal kunnen Kean Bryan en Brandon Barker worden afgetrokken als de twee zich in de loop van deze week weer melden in Breda. „Het zou een flinke streep door de rekening zijn als zij niet komen”, zegt Dijkhuizen.
Manchester City heeft zijn zegen immers al gegeven over de verhuur van de twee Engelse jeugdinternationals. Vorige week hebben de tieners voor het eerst kennisgemaakt met NAC. Zo bezocht het duo vrijdag in Breda de wedstrijd NAC - Jong FC Utrecht. Barker heeft daarnaast enkele dagen meegetraind om sfeer te proeven. Voor Bryan was dat niet mogelijk omdat hij herstellende is van een polsblessure.

Ondertussen traint Fisayo Adarabioyo al ruim een maand mee bij NAC sinds hij zich op 11 juli als proefspeler op het trainingscomplex in Zundert meldde. De 21-jarige Engelsman wordt gezien als een mogelijk breekijzer achter Cyriel Dessers, terwijl David Faupala (Manchester City) sinds twee weken stage loopt. Faupala (20) komt het beste uit de verf als diepe spits, maar kan ook als vleugelspeler uit de voeten. Het is niet uitgesloten dat NAC in zee wil gaan met de Fransman. In dat geval zou de Bredase club enkel een back (City stagiair James Horsfield kan een mogelijkheid zijn) en een centrumverdediger nodig hebben.

Op de achtergrond is NAC tevens bezig de stormachtige ontwikkeling van Bodi Brusselers met een eerste profcontract te belonen. Daarbij zou het helpen als Hakim Borahsasar zou vertrekken. Met het vrij te komen salaris van de overbodige spits kan onder andere de zeventienjarige Brusselers voor meerdere jaren vastgelegd worden. Ook Mounir el Allouchi mag ondanks zijn basisplaats afgelopen vrijdag vertrekken.