Volledig scherm
NAC-Belgen Jorn Brondeel en Cyriel Dessers (foto: Chris van Klinken/Pix4Profs)

NAC-Belgen Dessers en Brondeel: 'Iedereen weet nu dat er talent zit in België'

ZUNDERT - België schittert, Nederland ploetert. Toch spelen de Belgen van NAC nog altijd liever in Nederland. "De nationale ploeg is Nederland voorbij gestoken ja, maar de Belgische competitie is wat anders."

"Dat zijn twee totaal verschillende dingen", geeft Dessers (21) aan. Brondeel (23): "Voor mijn ontwikkeling is Nederland daarom gewoon beter. Nederland is altijd al het land geweest van de opleiding. In België worden spelers heel vroeg weggehaald door buitenlandse clubs. Als je daar niet bij bent, blijf je hangen."

Opgeleid
Dessers: "Bijna alles wat bij de Rode Duivels speelt, is in het buitenland opgeleid. Bij grote clubs. Denk aan Eden Hazard en Yannick Carrasco. Ze zijn op een heel ander niveau opgeleid dan de spelers in België.”

Reclame
De twee geven aan dat het succes van de Duivels niet van de ene op de andere dag is gekomen. Dessers: "Maar het is tegenwoordig in de Premier League wel hip om een Belg in de ploeg te hebben. Dat is trouwens alleen maar reclame voor het Belgische voetbal.”

Groot toernooi
"Vroeger keek er niemand naar de Rode Duivels. Nu met wereldsterren als Kompany en De Bruyne in de ploeg, komen ze wel naar het stadion. Afgelopen zomer hebben wij voor het eerst meegemaakt wat het is om op een groot toernooi te spelen.”

Marktwaarde
Is het ook goed voor hun eigen marktwaarde? Brondeel: "Natuurlijk. Het gaat over een goede naam hebben en reputatie. Ik denk dat Belgische voetballers daar van profiteren. Zeker als je naar het buitenland wilt. Zelfs al is het Nederland.”

Dessers: "Ze kijken serieuzer naar ons Belgische spelers. Iedereen weet nu dat er talent zit in België. Omdat wij nog jong zijn, kan onze carrière nog alle kanten opgaan. Het is tegenwoordig leuk om een Belgische voetballer te zijn.”

poll

Wie moet er op nummer tien spelen bij NAC?

  • Rai Vloet (18%)
  • Manu Garcia (82%)
1066 stemmen