Luka Ilic
Volledig scherm
Luka Ilic © Pro Shots

Muric klaar voor zijn debuut, Ilic moet NAC vleugje creativiteit geven

De nederlaag tegen AZ is niet zonder consequenties gebleven. Drie spelers lijken hun basisplaats te moeten afstaan bij NAC, terwijl het elftal mogelijk op vijf plaatsen wordt gewijzigd. Hoewel Mitchell van der Gaag vrijdag na de afsluitende sessie de wisselingen niet wilde bevestigen, zet de trainer het mes in zijn elftal.

,,Deze weken hebben we wat dingen gevarieerd. Dat lijkt me logisch. Alles omgooien of loyaal blijven, heeft niet alleen te maken met de eerste competitiewedstrijd, de voorbereiding neem ik ook mee”, zegt Van der Gaag. ,,Toen was het ook niet stabiel, dus kijken we wat er anders kan. Het kan niet zijn dat we kansen blijven geven, wat niet wil zeggen dat een speler geen slechte wedstrijd mag spelen."

Muric

Toch lijkt het er sterk op dat doelman Arijanet Muric, die woensdag de groepstraining hervatte, zaterdag tegen De Graafschap zijn entree maakt. ,,Het ziet er positief uit, hij is fit. Nu kijken of hij geen terugslag krijgt.” Het inbrengen van Muric, die hersteld is van zijn blessure, gaat ten koste van Mark Birighitti die op weg is naar de uitgang. ,,Ik hoor dat gerucht al vanaf dag 1. Daar kan ik niet zo veel mee. Op dit moment is er wat mij betreft niets concreets” , zegt Van der Gaag over vermeende Australische interesse voor Birighitti.

Na vrijdagochtend lijken ook Fabian Sporkslede en Gervane Kastaneer geslachtofferd te worden na de oorvijg in Alkmaar. Bij gebrek aan een goed alternatief voor Sporkslede, neemt Arno Verschueren de honneurs als rechtsback waar. Pele van Anholt staat zoals bekend maanden buitenspel vanwege een spierblessure. Vers in het geheugen ligt het ongelukkige optreden van Verschueren als rechtsback tegen AZ in februari van dit jaar. Dat bleek geen onverdeeld succes. 

Nijholt en Ilic

Op de plaats van Verschueren mag Gianluca Nijholt hopen op een basisplaats als controleur naast Anouar Kali. De gedachte achter die move is een versterkt defensief blok te boetseren voor het centrale verdedigingsduo Menno Koch en Karol Mets.

Luka Ilic mag het tijdens het eerste ‘Avondje NAC’ van deze competitie laten zien als nummer tien kort achter spits Mitchell te Vrede. Mounir El Allouchi verhuist daardoor naar de linkerkant wat weer te koste gaat van Kastaneer die een ongelukkig debuut kende en in rust van de openingswedstrijd gewisseld werd. 

,,De favoriete positie van Ilic is 7 of 10. Rechts aan de zijkant met de vrijheid om tussen de linies te komen of achter de spits. Als controlerende middenvelder zou kunnen, maar we hebben in de voorbereiding niet de mogelijkheid gehad om dat te testen. Daar hebben we te weinig mee kunnen experimenteren, dat is de realiteit. Een meer creatieve speler hebben we op die plek niet kunnen uitproberen."

Paolo Fernandes heeft met een aantal kleine blessures te kampen gehad, de reden achter zijn absentie tegen AZ en de reden waarom hij zaterdag geen aanspraak maakt op een plek bij de eerste elf.

Vermoedelijke opstelling NAC
Muric; Verschueren, Koch, Mets, Leigh; Kali, Nijholt; Rosheuvel, Ilic, El Allouchi; Te Vrede. 

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen