FC Volendam viert de winnende treffer in de blessuretijd van de wedstrijd.
Volledig scherm
FC Volendam viert de winnende treffer in de blessuretijd van de wedstrijd. © BSR Agency
2
EINDE
1
  • Martijn Kaars 89'
  • Gijs Smal 90'+2'
  • Finn Stokkers 65'

Late treffers verpesten NAC-feest in Volendam; eerste nederlaag van het seizoen

Lang leek NAC op weg naar de vierde zege op rij. Twee treffers in het slot deden de Bredanaars in Volendam de das om: 2-1. Zo leed NAC de eerste nederlaag dit seizoen. 

De dag begon nog zo mooi. 1.400 supporters hadden zich al vroeg in de middag in Breda verzameld om per bus af te reizen richting Volendam. De geel-zwarte invasie zorgde voor een groot feest op De Dijk. De plaatselijke horeca had een goede middag, aangezien de Yellow Army, in tegenstelling tot de toeristen en dagjesmensen, de tapkranen overuren liet draaien. Bier, een zonnetje en dan nog een Avondje NAC. Wat wil een Bredase voetballiefhebber nog meer?

Want hoewel het een uitwedstrijd was, voelde dat niet zo. De gehele korte zijde kleurde namelijk geel en zorgde voor de meeste sfeer. De Bredase gasten werden ook gastvrij ontvangen. Een welkomstwoordje van zanger Jan Smit, de carnavalskraker Mijn sanseveria die door de speakers knalde, de Volendammers waren maar wat blij met hun bezoek. Op het veld werd de rode loper – of oranje – echter niet uitgerold.

Belabberde eerste helft

De thuisploeg voetbalde fris. Het middenveld met Alex Plat, Jari Vlak en Kevin Visser tikte NAC helemaal tureluurs. Wat de Parel van het Zuiden voor rust liet zien, leek nergens op. Typerend was de terugspeelbal van Jethro Mashart op Nick Olij, die pardoes over de achterlijn ging. Of de voorzet van diezelfde Mashart die tot grote hilariteit van het thuispubliek in de tribune belandde. Othmane Boussaid, die de geblesseerde Huseyin Dogan verving, liet verschillende keren zien over een verfijnde techniek en balbehandeling te beheersen. Maar als hij dan zijn trukendoos open gooide, leverde hij de bal te vaak bij de verkeerde kleur in.

Nick Olij baalt.
Volledig scherm
Nick Olij baalt. © BSR Agency

Ook spits Finn Stokkers zat totaal niet in de wedstrijd: de bal sprong geregeld van zijn voet en bij de enige mogelijkheid in de eerste helft verprutste hij een mogelijk goede kans. Op aangeven van Luka Ilic kon hij op het doel af, maar koos ervoor te kappen en raakte zo de bal kwijt. De meegereisde fans werden niet bepaald verwend. Niet dat Volendam écht dicht bij een doelpunt kwam, want Nick Olij moest enkel een paar keer reddend optreden op schoten uit de tweede lijn.

Voorsprong

In de tweede helft, toen NAC richting het eigen uitvak speelde, kwam de geel-zwarte vulkaan plots tot eruptie. Niet geheel onaangekondigd, want na rust pruttelde het al. Zo was invaller Boris Kudimbana – hij verving Boussaid – dichtbij, maar werd zijn schot gekraakt. Ook Mounir El Allouchi was dreigend. De middenvelder, die zijn honderdste officiële duel voor NAC speelde, zag zijn schot tot corner verwerkt worden. Uitgerekend Stokkers, voor rust nauwelijks in het spel voorkomend en vorige week zelfs bij rust gewisseld, brak de ban in de 66ste minuut. Op aangeven van Luka Ilic had hij de bal voor het intikken: 0-1.

Weg feest

Het Bredase feestje werd nieuw leven ingeblazen. De belabberde eerste helft was vergeven en vergeten. De vierde opeenvolgende zege leek een feit. Dat was buiten invaller Martijn Kaars gerekend. Hij kopte de bal één minuut voor tijd achter Olij. In blessuretijd werd het nóg erger. Gijs Smal zorgde met een schot voor de 2-1 en slaagde er zo in het Bredase feestje volledig te bederven. 

NAC: Olij; Van Anholt, Riera, Noblejas, Mashart; Verschueren, Ivan Ilic (88. Rösler); Luka Ilic, Boussaid (46. Kudimbana), El Allouchi; Stokkers (81. Filipovic).