Sydney van Hooijdonk na zijn treffer
Volledig scherm
Sydney van Hooijdonk na zijn treffer © BSR Agency

Lach is terug op het gezicht van NAC na tweede klinkende zege

NAC heeft de klinkende zege (3-0) op Lokomotiva Zagreb zes dagen later een goed vervolg gegeven met een prettige overwinning op Kortrijk dat nog zonder nederlaag was deze oefencampagne. De nummer acht van België, vrijdag door ADO Den Haag op 0-0 gehouden, werd in een zonnig St. Willebrord met 2-1 verslagen.

De spotlights in het eerste kwartier zijn voor Boris Kudimbana; de in Brussel geboren Belgische Congolees schiet in kansrijke positie hoog over na onnodig kappen en draaien, stuit met een loeihard schot op de doelman en frommelt de bal op de paal. Later is hij betrokken bij de twee Bredase goals. Op het uur belet hij in de buurt van de hoekvlag dat een tegenstander kan uitverdedigen waarna Mounir El Allouchi de voor de onfortuinlijke Finn Stokkers ingevallen Sydney van Hooijdonk in stelling brengt. De Bredase spits komt los van zijn bewaker en stuurt de bal geroutineerd naar de tweede paal, 1-0.

Neelen

In het spoor van Kudimbana hebben ook de teruggekeerde Grad Damen, sterk in de passing en hoorbaar aanwezig in de coaching, en rechtsback Wout Neelen een basisplaats. Robin Schouten en Pele van Anholt zijn, evenals Andrija Filipovic, immers licht geblesseerd waardoor Ruud Brood een beroep doet op Neelen; een jongen uit de eigen jeugd die genoeglijk bevalt.

Wout Neelen
Volledig scherm
Wout Neelen © BSR Agency

De 18-jarige verdediger, vorig seizoen spelend bij NAC onder 19, valt deze voorbereiding op door zijn rust aan de bal, zijn tactisch denkvermogen en solide spel. In de rust van het oefenduel met Kortrijk wordt hij afgelost door Steve Kapuadi, de Franse linksbenige mandekker voor wie een flinke opleidingsvergoeding, naar verluidt zo’n anderhalve ton, betaald moet worden aan AA Gent om hem over te kunnen nemen. Tot die tijd draagt hij het stempel van proefspeler.

Penalty

De invalbeurt van buitenspeler Joshua Bohui gaat de boeken in om het opstootje waarbij hij ongewild betrokken raakt. De driftige doelman Bruzzese laat zich halverwege de tweede helft volstrekt onnodig gaan en werkt de verbouwereerde Bohui zomaar tegen de grond. Een onnozele actie die hem de rode kaart én een strafschop tegen oplevert. Kudimbana stuurt de invaller-keeper vanaf de stip de verkeerde kant op, 2-1. De Belgische gelijkmaker even ervoor is deels te wijten aan Nick Olij die iets te enthousiast uit zijn doel komt en Toualy de vrije doortocht biedt.

Een middagje sparren in St. Willebrord levert het officieuze debuut van Kapuadi en Bohui op, een sterke goal van goaltjesdief Van Hooijdonk, de zoveelste wederopstanding van Damen en de bevestiging dat Kudimbana met al zijn gebreken toch echt een aanvaller is die NAC er goed bij kan hebben in de eerste divisie. Al is het maar omdat het krachtmens voor reuring zorgt in de zestien

Het kwik stijgt in Breda richting zomerse temperaturen met de tweede serieuze zege in een week. En daarmee keert de lach langzaam terug op het gezicht van de verbleekte Parel.

NAC - Kortrijk 2-1 (0-0) - 60. Van Hooijdonk 1-0, 66. Toualy 1-1, 68, Kudimbana 2-1 (pen.).
Rode kaart: Bruzzese (Kortrijk).

Opstelling NAC: Olij; Neelen (46. Kapuadi), Riera, Monsalve (66. Neelen), Mashart; Van der Gaag (53. Bohui), Verscheuren, Damen (63. Azzagari), El Allouchi; Kudimbana en Stokkers (46. Van Hooijdonk) 

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen