Volledig scherm
NAC-kok Johnny Kraaijeveld in zijn nieuwe keuken: ,,Ik heb hier niet eens een frituurpan.'' © Joyce van Belkom

Keuken NAC ook gepromoveerd

Geen kroket, wel pizza en pasta. Johnny Kraaijeveld staat in de keuken bij NAC en legt het geheim van de kok bloot.

Natuurlijk, als kleine jongen droomde ook hij ervan profvoetballer te worden. Zowaar: Bredanaar Johnny Kraaijeveld (41) belandde bij NAC. Maar in plaats van op het veld, staat hij in de keuken.

Johnny is de allereerste kok in dienst van NAC. Op het trainingscomplex van de club in Zundert houdt hij kantoor, sinds maart, in een keuken die sinds afgelopen zomer compleet is vernieuwd. En ja, dat was nodig, zegt de chef: ,,De vorige keuken was gedateerd en bood niet voldoende ruimte voor het aantal man dat hier eet. Een typische keuken van een sportkantine, dat was het. Iedere dag eet hier 40 tot 45 man. Dan moet je kwaliteit kunnen bieden.''

En dat kan ie nu. In lijn met het eerste team is ook het menu van NAC gepromoveerd. ,,Voedsel is een belangrijk onderdeel van het topsportklimaat'', onderkent kok Johnny.

Transfer

Hij stond eerder in de keuken van De Uitdaging in Ulvenhout, toen hij werd benaderd om een 'transfer' naar de voetbalkeuken te maken. Een andere tak van sport? ,,Ik heb voor dieetkok gestudeerd, uit die opleiding put ik nu veel. En ik heb wat literatuur aangeschaft. Het eten moet verantwoord zijn.''

Vaak grijpt hij terug op dezelfde gerechten. Drie uur voor een thuiswedstrijd serveert hij een sportmaaltijd in Zundert, zodat het voedsel langzaam verteert en de koolhydraten tot werking komen.

Eiwitten

,,Twee dagen voor de wedstrijd krijgen ze al een maaltijd met veel koolhydraten toegediend. Met weinig vetten. En na de wedstrijd juist voedsel met veel eiwitten, voor het herstel.''

Ja, natuurlijk krijgt hij weleens verzoekjes vanuit de spelersgroep. ,,Kroketten worden wel eens aangevraagd, ja.'' Maar die kan Johnny simpelweg niet serveren, want: ,,Ik heb hier niet eens een frituurpan.''

Naast kok is Johnny ook nog altijd fanatiek NAC-supporter. ,,Ik zit op 'vakkie G', samen met vrienden. Altijd al gezeten. Toch, sinds ik hier werk zit ik daar toch anders. Als een speler wordt uitgefoeterd vanaf de tribune, dan denk ik: zonde hoor, die jongen doet wel echt goed zijn best op de training. Als kok van NAC kijk ik heel anders naar het voetbal.''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement